Göteborgs tingsrätt tingsrätt rättegång
Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Man frias för kvinnas död

Helena Sällström rapporterar om den friande domen
0:47 min

En 68-årig man frias vid Göteborgs tingsrätt från vållande till en 80 -årig kvinnas död och våldtäkt på henne i en lägenhet i Göteborg förra året. Alla skadeståndsanspråk ogillas också. 

Kvinnan hittades i oktober medvetslös och svårt nedkyld på golvet i sin lägenhet och avled senare på sjukhus.

Det fanns tecken på att den 80-åriga kvinnan skulle ha utsatts för sexuella kränkningar 69-åringen, som hon också bodde tillsammans med. Enligt åklagaren befann sig kvinnan i en särskilt utsatt situation och när mannen lämnade henne ensam ska han ha utsatt henne för en livshotande risk - och därmed gjort sig skyldig till vållande till annans död.

Mannen förnekade under rättegången brott.

Tingsrätten konstaterar i domen att det inte går att bevisa att 69-åringen haft uppsåt att orsaka smärta eller skada. Den rättsmedicinska undersökningen har visat att dödsorsaken med största sannolikhet var hjärninfarkter, och det är inte bevisat att kvinna skulle ha överlevt om hon fått snabbare vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".