Nevs i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Nevs i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Nevs begär att få slippa skulder

Nevs vd: Vi måste komma ur rekonstruktionen
2:10 min

Den krisdrabbade biltillverkaren Nevs i Trollhättan begär nu att slippa betala delar av skulderna och det är en förutsättning för att få en ny ägare.

– Ja, vi har konstaterat att det är tröghet och svårhet att komma till avslut, med de företag vi förhandlar med så länge som vi är under rekonstruktion, så länge som vi är i rekonstruktion. I dag har vi skickat ut ett förslag om ackord som ett sätt för att komma ur rekonstruktionen, säger Nevs vd Mattias Bergman till P4 Väst.

De flesta av Nevs fodringsägare ska få fullt betalt, men den krisdrabbade biltillverkaren vill att 100 av dem bara ska få delar av sina skulder betalda.

Nevs har leverantörsskulder på upp emot en halv miljard kronor och har befunnit sig i en rekonstruktion sedan i augusti. Företaget stoppade produktionen i fabriken i Trollhättan i maj efter att man hade fått stora ekonomiska problem.

Förhandlingarna för att Nevs ska få en ny huvudägare, enligt P4 Västs uppgifter indiska Mahindra, drar ut på tiden. En av anledningarna är också att det fortfarande är oklart om försvarskoncernen Saab AB tillåter Nevs att fortsätta använda varumärket Saab.

I början av rekonstruktionen uppgav Nevs att företaget inte skulle begära ett ackord, alltså att skulderna till underleverantörerna skrivs ned. Men nu kommer alltså ett sådant besked ändå.

Dagen ackordsuppgörelsen innefattar ett ackord om 50 procent för oprioriterade fordringsägare, med fordringar över 500 000 kronor. Det betyder att av totalt 573 fordningsägare så får 469 hela sin fodran betald, och 104 fordringsägare får sina fordringar på över en halv miljon reducerade med 50 procent.

Den krisdrabbade biltillverkaren har tidigare fått kritik från flera leverantörer som inte vill skriva ned sina skulder.

– Vi kommer nu också ansökan om en förlängning av rekonstruktionen, säger Mattias Bergman, Nevs vd, till P4 Väst.

Fakta: Nevs rekonstruktion

  • Nevs fick klartecken från Vänersborgs tingsrätt att gå in i rekonstruktion den 29 augusti efter att först ha fått avslag på en ansökan dagen innan.
  • Nuvarande huvudägare är kinesiska bolaget National Modern Energy Holdings som köpte merparten av Saabs konkursbo för 1,7 miljarder kronor i juni 2012.
  • I januari 2013 blev ett dotterbolag till den kinesiska staden Qingdao delägare.
  • Nevs fick ekonomiska problem när löften om lån från Qingdaobolaget inte infriades.
  • Cirka 400 bilar, vanliga bensindrivna 9-3 har tillverkats. Endast drygt 100 har sålts. Ytterligare runt 100 bilar färdigställs.
  • Som längst kan Nevs vara i rekonstruktion i ett år. (P4 Väst/TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".