Delvis skymd sol.
Foto:J.D. Pooley/AP Photo/TT

Solförmörkelse på gång

Observatorieföreståndare Katja Lindblom: Det blir lite kallare
1:20 min

I nästa månad, fredagen den tjugonde mars, blir det en åttiofemprocentig solförmörkelse över Göteborg. Ute på nordatlanten blir solförmörkelsen total.

Det är i ett stråk mellan Svalbard och Färöarna som förmörkelsen blir total. I Göteborg börjar månen att förmörka solen vid kvart i tio på förmiddagen.

– Det blir inte särskilt mycket mörkare av en åttiofemprocentig solförmörkelse, men vad vi kommer att märka är att det blir kallare. Framförallt blockeras en stor del av den infallande varma solstrålningen under förmörkelsen, säger Katja Lindblom som är föreståndare på Slottsskogsobservatoriet.

Det duger inte att laborera på egen hand och tro att vanliga solglasögon eller svetsglasögonen räcker när man tittar mot solförmörkelsen. Riktiga skyddsglas som kan användas vid solförmörkelser kan köpas för några tior över disk, eller via nätet hos de två auktoriserade teleskopfirmor som finns i landet. Dom ligger i Kivik och i Skara.

För den som vill följa solförmörkelsen uppe på Slottsskogsobservatoriet den 20.e mars så ska det finnas riktiga solskydd att låna där. Sen har alla besökare möjligheten att följa den flera timmar långa förmörkelsen genom observatoriets särskilda solteleskop.

– Javisst, och på Slottsskogsobservatoriet håller vi öppet den tjugonde mars från 9.30 på förmiddagen, säger Katja Lindblom.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".