Visning av utbildningsfilm mot trafficking. Foto: Lasse Nilsson/SR.

Besöksnäringen ska bli traffickingfri

Räddningsmissionens Caroline Casco: "det finns fler än 50"
1:49 min

Till våren kommer en stor utbildningssatsning framförallt mot hotellpersonal för att motverka och förhindra sexhandel så kallad trafficking.

Det kom fram idag på ett startskott mot ett nytt arbete mot trafficking - med målet att få en traffickingfri besöksnäring i Västsverige.

Ett 50-tal personer samlades från olika företag och organsiationer. En som var med idag var Caroline Casco från Räddningsmissionen som söker upp utnyttjade kvinnor för att försöka hjälpa:

– Vi har ett antal tjejer som finns direkt på gatan, sen vet vi också att de finns i lägenheter och runtomkring i hotell och klubbar.

Många?

– Mer är femtio. Från Rumänien och Bulgarien framförallt.

Den här verksamheten kan bara rulla på utan att bli störda av polis eller samhället?

– Polisen är där för att försöka störa verksamheten hela tiden men att utreda den på djupet det görs inte vad vi ser idag.

Men polisens traffickinggrupp är på väg att återuppstå berättades på konferensen idag fredag som den ideella föreningen Realstars organiserat. Föreningen har fått stöd av statliga Vinnova för dettta arbete. Malin Roux Johansson är grundare till Realstar: 

– Det är ingen enskild organsiation som kan ta tag i det här riktigt utan det krävs ett samarbete. Så jag ser verkligen framemot att vi har så många nyckelaktörer på plats och näringslivet.

Till våren kommer en film att spridas till framförallt hotellanställda hur de ska agera vid misstänkt sexhandel berättade hotellkedjan Scandics Inger Matsson på konferensen idag:

– Det är länsstyrelsen som producerat en film på uppdrag av regeringen som ska spridas till hela hotellnäringen, eftersom det är ett problem som verkar drabba alla. Vi har varit platsen för inspelningen på Scandic så vi har bidragit med vår egen personal i rollen vsom vår egen personal.

– Polisen är med i filmen och kommenterar varje case som spelas in och hotelldirektören är med och kommenterar hur man kan göra för att upptäcka och avvärja.

Caroline Casco från Räddningsmissionen var nöjd med denna första dag:

– Ja det tycker jag. Jag satt och tänkte på taxichaufförerna. Det måste komma ner i organisationerna. Inte bara vara några chefer som jobbar med frågan och gör manualer. Utan vi måste komma till attitydförändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".