Logotypen för IVO, Inspektionen för Vård och omsorg. Foto. Vilhelm Stokstad/TT Bild
IVO ska se till att vården och tillgängligheten fungerar väl. Foto. Vilhelm Stokstad/TT Bild

IVO granskar psykpatienters tillgänglighet till Kontaktpunkt 3

IVO ska se till att Sahlgrenska universitetssjukhuset gör förbättringar
1:34 min

Problemen med Sahlgrenskas telefonmottagning Kontaktpunkt 3 leder nu till att Inspektionen för vård och omsorg börjat granska verksamheten.

Vid flera tillfällen har vi på P4 Göteborg berättat om svårigheternas för patienter inom psykiatrin att komma i kontakt med vården.

Redan från starten 2012 kom kritik från personal och patienter inom psykiatrin om att Kontakpunkten inte fungerar för människor som mår psykiskt dåligt. Att vänta och behöva tala med en administrator eller någonobekant när det är sin behandlare och ingen annan man vill få tag på.

Väntan och ovissheten har till och med lett till att ett par personer försökt ta sina liv när det väntat på svar.

IVO kommer att koncentrera sig på tillgängligheten och se över vad SU gör för att förbättra den, säger Kristina Olsson vid IVO till P4 Göteborg. Man utgår från två anmälningar - en rörande en person som efter att ha legat inne på en psyklinik lovades terapi - ett löfte som trots många samtal till Kontaktpunkten inte infriades.

Den andra anmälan kommer från paraplyorganisationen "Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg" NSPH i G som anmäler att Kontaktpunkt 3 ibland i dagar i sträck hela eller delar av dagar hållits stängd på grund av hög arbetsbelastning och sjukdom hos personalen.

I våras beställde SU-ledningen en revision av alla tre kontaktpunkter och sedan i somras ser man över de olika patientgruppernas behov. De visar sig skilja åt rätt mycket.

Verksamhetschefen för Kontaktpunkten, Jan-Olof Andrén, välkomnar IVO´s granskning och säger att den berör den största psykkliniken - de sammanslagna Affektiva 1 och 2. En arbetsgrupp där även patienter och anhöriga är representerade hade sitt första möte förra veckan.

Det kan bli så att Kontaktpunkt 3 har kvar de administrativa uppgifterna  - som att ordna med remisser, förlängning av recept och intyg - men att man ska underlätta för patienterna att få direktkontakt med sina behandlare. Den 29 april ska arbetsgruppen komma med sina förslag.

Det är oklart när IVOs tillsyn ska vara klar.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".