Joakim Medin. Foto P-G Eriksson/SR
Joakim Medin. Foto P-G Eriksson/SR

Svensk journalist frisläppt i Syrien

Hör Expressens intervju med Joakim Medin
7:44 min

Den svenske journalist, baserad i Uppsala, som greps i nordöstra Syrien av regimstyrkor har släppts. Joakim Medin är uppvuxen i Mölndal och han har varit i Göteborg och föreläst om sina reportageresor till Syrien.

Hör en lång intervju med frilansjournalisten Joakim Medin i P4 Extra

Enligt Shiyar Ali, företrädare i Sverige för det syrisk-kurdiska Demokratiska unionspartiet (PYD) skedde frisläppandet det efter att kurdiska gerillasoldater släppt tillfångatagna regimsoldater.

– Det är okej. Det är väldigt omtumlande att vara fri, säger den svenske journalisten Joakim Medin efter frisläppandet till Expressen.

– Vi var ute och gick på en gata, och blev stoppade. De hade upprättat en vägspärr och när vi gick förbi den blev vi stoppade.

Visste ni att det var regimens vägspärr?

– Ja, det visste vi, Men gatan hade varit lugn att gå på i flera dagar tidigare, vi hade gått där många gånger. Det var något som hände och de bestämde sig för att fånga in oss.

Medin berättar för Expressens Kassem Hamadé han suttit fängslad i en isoleringscell i en vecka. Han fick att äta och tolkhjälp, men har blivit förhörd av den syriska regimen.

– Flera har sagt att jag tydligen är den första utländska journalisten som de arresterar, så det är ett ovanligt agerande det här.

Vilka lärdomar kan man dra av det här?

– Att försöka gardera sig. Vid något skede blir man alltid lite för bekväm och tänker att man är trygg här. Nu hade jag med mig en summa pengar till exempel, och det ser ut som att den är mycket mindre nu.

– Det går alltid att bli lite för trygg, även på en plats i Syrien som denna. Man måste alltid ligga lite i framkant, och det har det här visat.

Syrisk-kurdiska företrädare i Qamishli ska ha förhandlat om en frigivning sedan gripandet.

Kurdiska gerillastyrkor ska ha också ha tillfångatagit ett 20-tal av regimens soldater, inklusive en högt rankad militär ledare, för att pressa den syriska regimen, enligt PYD.

– Vi släppte soldaterna och då släppte de journalisterna. För oss var det väldigt viktigt. Vi har sagt att de ska hem från dag ett, säger Shiyar Ali.

Förhandlingarna med de syriska myndigheterna ska ha varit kniviga.

– Ena stunden sa de att de skulle släppas, i den andra stunden att de befann sig i Damaskus, säger Shiyar Ali.

På organisationen Reportrar utan gränser säger ordföranden Jonathan Lundqvist att Joakim Medin har varit i Syrien tidigare, att han gått säkerhetskurser och att han har ett bra kontaktnät i landet.

– Nu vet man inte skälet till varför han greps, men oftast så handlar det om triviala formaliafel. En regim eller en gerillagrupp vill statuera exempel och hoppar på journalister som saknar visum. Då är det passande att kunna använda sådana skäl för att kunna statuera ett exempel, säger Jonathan Lundqvist.

Vad är din rekommendation till journalister som vill rapportera från Syrien?

– Först och främst måste man vara medveten om att det man utsätts för är något av det värsta man kan göra. Vi råder inga nybörjare att åka dit, man ska ha erfarenhet att jobba i sådana här konfliktzoner. Säkerhetskurser och ett bra kontaktnät är oftast a och o.

Utrikesdepartementet vill inte kommentera uppgiften om att svensken ska ha släppts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".