Obehöriga ofta inne i Göteborgs skolor

1:42 min

Efter incidenten på en av skolorna i Göteborg där en person som inte var elev på skolan hotade en av personalen har det väckts diskussioner på andra skolor om att obehöriga vistas på skolorna. 

På Burgården utbildningscentrum får skolvärden Irfet Durdevic ofta avvisa ungdomar som inte är elever på deras skola.

-- Det kommer folk då och då men vi avvisar och så får de gå ut. Vår skola ligger i centrum så det är populärt att komma hit. Under en vecka har vi två till tre sådana fall, säger Irfet Durdevic.

Irfet Durdevic och en kollega står vid en av 15 ingångar på Burgårdens utbildningscentrum. De har nära till uppehållsrummet och pingisbordet så att de lätt kan ha uppsikt över eleverna där. Men också om det kommer in andra som inte går på skolan. Förra månaden hade de en incident med en utomstånde som kom till deras skola, berättar Ingemar Hansson som är rektorsamordnare där.

-- I januari kom det tre pojkar utifrån, från andra gymnasieskolor och misshandlade en av våra elever. Det blev en polisanmälan och polisen fick komma hit genast.

På Burgårdens gymnasium bedrivs det en del publik verksamhet dit vem som helst kan komma. Där finns det frisörsalong, bageri och restaurang. Detta samt de många ingångarna till skolan är ett problem säger Ingemar Hansson.

-- Vi har folk som är helt okända för mig i skolan varje dag. De flesta har legitima skäl för de ska till konferensen eller till restaurangen eller frisörsalongen. Men jag är övertygad om att vi har några ungdomar varje dag som kommer till vår skola, inte för att bråka men de kommer hit för att träffa sin flickvän eller pojkvän eller bara för att hänga och de vill jag inte ha här så klart.