Flera företagare utsatta för bluffbrev

1:46 min

Flera företagare har den senaste tiden fått brev från företaget Bolagsupplysningen. Blanketten i brevet frågar efter uppgifter om ditt företag och ser ut att komma från en myndighet. Men i det finstilta framkommer det att det handlar om ett erbjudande av en tjänst som kostar 4 795 kronor per år.

Bolagsupplysningen är registrerat i Estland och har funnits sedan sommaren förra året. Man har skickat brev till flera hundra tusen företagare i Sverige. Man får läsa noga i brevet som ser ut att komma från en myndighet innan man förstår att det är ett erbjudande som kostar 4795 kronor. Det är text som är lätt att missa men som företaget själva förutsätter att man har läst när man skriver på. Det menar Ingrid ilsjan, verksamhetsansvarig, på bolagsupplysningen:

- Om en företagare skriver under sin egen signatur på en blankett och godkänner att jag har läst igenom villkoren och förstår avtalstexten så är det jätte svårt att förstå att den personen inte har läst, säger hon.

Och många har drabbats. Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel där Bolagsupplysningen ligger på en varningslista:

- På Svensk Handels varningslista får vi in en mängd klagomål mot just Bolagsupplysningen. Vi pratar tusentals klagomål mot just det bolaget, det är det värsta bluffbolaget just nu hos oss, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista