Tidscoachen Dorotea Pettersson.Foto: Anna Sigvardsson
Tidscoachen Dorotea Pettersson.Foto: Anna Sigvardsson

Tidscoach dömer ut sommartiden

0:52 min

– Att ställa om klockan två gånger om året  är riktigt dåligt och ställer till med många problem, säger tidscoachen Dorotea Pettersson.

– Det är bra att ha en god tidsplanering och för att få det kan man behöva ändra sina rutiner för att göra livet lättare. Men att växla mellan sommartid och vintertid – det är riktigt dåligt och ställer till med många problem, säger tidscoachen Dorotea Pettersson.

Det finns till och med sömnforskare som menar att tidsomställningarna orsakar sjukdomar och förkortar livet, i varje fall för en del särskilt känsliga grupper. Men redan de vardagsproblem som många människor råkar ut för borde räcka för att avskaffa tidsomställningarna, menar Dorotea Pettersson:

– Särskilt besvärligt är det för småbarnsföräldrar. Det är långt ifrån problemfritt att plötsligt ändra dygnsrytmen för ett litet barn, och en sådan omställning bör egentligen göras steg för steg under flera dagar.

– Men sådana förändringar kan vara besvärliga också för många vuxna, säger hon.

Enligt sömnforskaren Jerker Hetta på Karolinska institutet är det väldigt väl visat att en regelbunden dygnsrytm är bra för hälsan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista