Anders Westgerd sitter i studion och tittar in i kameran.
Anders Westgerd från GIL berättar om sexleksaker. Foto: Lovisa Fischerström/Sveriges Radio

Sexleksaker väcker uppmärksamhet på mässa

"Många är fördomsfulla"
1:49 min

Hur är det att ha sex när man har en funktionsnedsättning? Den frågan vill Anders Westgerd svara på under Leva & Fungera mässan som pågår just nu. 

Leva & Fungera är en mässa där människor, med eller utan funktionsvariationer, kan hitta lösningar och prova hjälpmedel som ger livskvalité. Göteborgskooperativet för Independent Livings frontman Anders Westgerd kommer vara där och visa upp ett utbud av sexleksaker för människor med funktionsnedsättningar.

Hjälpmedel som kan höja livskvalitén är exakt det som Anders Westgerd har tagit fram för att visa upp på mässan.

– Det är en löskuk, en lösfitta och så har vi vår förnämliga fist också, säger han.

Anders Westgerd berättar att folk med någon typ av funktionsvariation ofta inte ses som människor utan snarare som någon slags vårdoffer och inte fullvärdiga samhällsmedborgare. 

– Man målar sällan upp den vanliga människan, det blir bara fokus på själva funktionsnedsättningen.

Trots att man som funktionsnedsatt dagligen möter motstånd och blir diskriminerad så tycker Anders Westgerd att samhället går åt rätt håll. Han tycker att de lyckats få funktionsfrågor på agendan och att folk med funktionsvariationer vågar ta plats på ett annat sätt. Och när det gäller att ta tag i dessa frågor som en person utan normbrytandefunktion är beskeden klara.

– Det är bara att bemöta oss som vem som helst, vi är individer som kan föra vår egen talan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".