Tjuvfiskare får böta 4,5 miljoner

4:59 min

Hovrätten ändrar tingsrättens friande dom i ett uppmärksammat tjuvfiskerimål som utspelade sig utanför det av Marocko ockuperade Västsahara. Man dömer två män och deras företag till att sammanlagt böta 4,5 miljoner kronor.

Det var för sex år sedan som de två göteborgarna åtalades för tjuvfiske utanför det av Marocko ockuperade Västsahara. Under åtta månader 2007 och 2008 tjänade de två fiskarna 20 miljoner kronor, enligt åklagaren i tingsrätten.

Men Göteborgs tingsrätt ogillade åtalet, trots att de bägge åtalade erkänt att de fiskat. Männen förnekade brott och hänvisade till att båtarna var uthyrda till ett Marockanskt fiskeföretag.

Enligt en dom i EU-domstolen från förra året får EU-registrerade fartyg inte fiska i utanför Marockos kust utan tillstånd utifrån fiskeavtalet från 2006.

En av fiskarna uppgav till P4 Göteborg att de egentligen inte tjänat några pengar på fisket utanför den Marockanska kusten, men att han var glad för han bidragit till att skapa arbetstillfällen i regionen, i samband med att EU-domen föll.

Men nu går Hovrätten alltså på EU-domstolens linje och dömer de bägge männen för otillåtet trålfiske.

Totalt ska de bägge männen böta 4,5 miljoner kronor.

Åklagaren i fallet, Kammaråklagaren James von Reis, menar att Hovrätten i princip har gått på hans linje.

-- Jag hade visserligen yrkat på mycket mer i ekonomisk påföljd, 20 miljoner, men är ändå någorlunda nöjd, säger han till P4 Göteborg.

De dömda männens advokat har ännu inte hunnit sätta sig in i domen och avvaktar med att kommentera utgången.

Ekots medarbetare Fredrik Laurin har följt målet länge, han menar att de två fiskarna och deras fartyg har betytt väldigt mycket för den Marockanska ockupationsmaktens möjligheter att exploatera fiskevattnen utanför kusten.

– Nu har vi facit i det här fallet med de här två fiskarna från Göteborg, men problemet är att situationen har exploderat där nere med massor av andra båtar. Bland annat Svenska båtar, bara att de lärt sig att ha pappren i ordning .

Så den här domen är bara en parantes?

– Ja, så är det. Fiskeverksamheten pågår hela tiden. Problemet är att Västsaharierna i flyktinglägren inte får tillgång till fiskevattnen så de kan tjäna pengar att leva för, säger Fredrik Laurin Ekomedarbetare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista