Hearing om skjutningarna. Foto: Helén Palmqvist Novik / Sveriges Radio
Hearing om skjutningarna. Foto: Helén Palmqvist Novik / Sveriges Radio

Liverapportering från debatten om skjutningarna i Göteborg

Under måndags eftermiddagen handlade det om våldet och skjutningarna i Göteborg. 

Inbjudna gäster fick ge sin syn på vad som krävs för att inte ännu fler ska drabbas och för att hindra att fler unga hamnar i kriminella gäng. 

Madeleine Blidberg: Välkomna till vår direktrapportering från Stadsbiblioteket i Göteborg där vi idag diskuterar hur vi ska kunna stoppa skjutningarna i Göteborg. Vi börjar efter nyheterna klockan 15.

14:44, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Det är många som jag känner som avlidit. Det är ett speciellt slags våld här , det är ett göteborgsproblem. Det är klart att man har märkt att det har gått överstyr, säger Enver Ramirez, musiker.

15:09, 27 April 2015

Madeleine Blidberg:
Hussein Alsaidan , jag vill inte att folk ska tro att jag har varit kriminell jag har varit busig. Som ung lyssnar man mer på ungdomar än föräldrar, föräldrar vill ditt bästa men det är inte alltid roligt.

15:10, 27 April 2015

Madeleine Blidberg:
Hussein Alsaidan , jag vill inte att folk ska tro att jag har varit kriminell jag har varit busig.
Som ung lyssnar man mer på ungdomar än föräldrar, föräldrar vill ditt bästa men det är inte alltid roligt.

15:10, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Det var att man kunde få mycket pengar genom droger som lockade mig mest. Det var det bästa men man mår samtidigt inte bra och måste kolla runt sig hela tiden och se om det finns poliser. Hussein Alsaidan 18 år .

15:11, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Matilda Brink Larsen kurator. Hussein Alsaidan inger mig bekräftelse på det jag tänker och det jag försöker få folk runt ungdomar att göra. Han pratar om att det fanns folk som kunde dra honom ur ett riskbeteende. Precis så är det, viktigt att man inte skär ner på resurser . Nära och kära behövs också . Man handlar i dom här sammanhangen av olika skäl. Man försöker lösa inkomster på eget sätt.

15:13, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Matilda Brink Larsen, kurator: Det går inte att förebygga skjutningar genom en åtgärd. Man måste jobba långsiktigt. Det är lätt att bedriva verksamhet och utbildning i skolorna bland dom barn som inte det är problem med. Dom andra barnen måste vi också satsa på.

15:15, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Envir Ramirez: Drar man ner i en stadsdel så ser man ganska snart resultat av det.

15:15, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Envir Ramirez: Drar man ner i en stadsdel så ser man ganska snart resultat av det.

15:15, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Hussein Alsaidan: Man måste se till att nästa generation får det bättre.

15:15, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Fältassistent i Biskopsgården Jalil Charafi i publiken: När man anställer folk inifrån kan vi få en förändring. Vi måste folk som är uppvuxna i stadsdelen som gör gott och som kan sprida detta till ungdomarna. Jag håller med förebygg arbete, anställ folk inifrån.

15:17, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Matilda Brink Larsen kurator: När lärare kom till mig och sa att jag behöver prata med barn som inte följde med i klassrummet så var det inte barnen jag behövde prata med utan vad lärarna gör för att få barnen att hänga med. Hur plockar vi in barnen från gatorna? Hur får vi dom att vara kvar på fritidsgården?

15:17, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Annika Kummel rektor på Backatorpsskolan: Skolan har ett huvudansvar, alla som jobbar i skolan måste se och höra. Dom här undomarna som hamnar utanför, dom har ingen måluppfyllelse, dom klarar inte skolan. Vad ska man då göra? Alla vill vara bra. Jag tror inte det finns en enda ungdom som tänker att nu ska göra skit. Alla kommer till skolan varje dag och vill göra rätt. Omständigheter gör att det blir fel. Jag brinner för detta. Jag har varit rektor i 17 år. Man ska satsa på rektorerna, det finns forskning som visar att en rektor är betydelsefull för skolans framgång. Om man satsar på dom så kan dom ge lärarna den tiden dom behöver för att kunna se alla barn. Barnen blir inte kriminella när dom är 15, 16, 17 utan mycket tidigare. Då måste lärarna jobba med det dom ska och inte sitta och administrera. Man måste se barnen.

15:21, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Ebba Hermelin, kurator i Hammarkulleskolan. Vi lever i olika världar. Politiker har dom senaste åren varit ganska handlingsförlamade. Vi har många barn som bor trångt i stadsdelen. Från att ha varit jättebra skola i Hammarkullen har resultaten bara sjunkit. Man har varit viljelös. Men å andra sidan varit kraftfull när det gäller att skära ner, spara pengar och omorganisera.

15:23, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Ebba Hermelin, jag hade önskat att frågan har lyfts till oss. Många saker är viktiga att göra. Skolan är en viktig del i det hela, vi måste få många barn tillbaka som idag är på friskolor. Skolan måste bli bra igen. VI måste ha olika folk som kan prata olika folk på skolorna. Andra som löser konflikter på skolorna.

15:24, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Wahid Sedihesh, röst i publiken, Jag delar åsikterna, jag tycker man ska satsa på rektorerna. Vi pratar om betyg och hur kan vi betygsätta sociala färdigheter. Skolan har fullt upp med läroplanen.

15:26, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Annika Kummel, rektor: Jag håller med. Det är viktigt att rektorerna stannar länge på skolorna. Annars blir det inget bra samarbete med andra parter som ska göra det bra för barnen.

15:26, 27 April 2015

Madeleine Blidberg:
Erik Nord, chef polisområde Storgöteborg: Viktigt att tänka på att många som växer upp i förorterna skjuter inte mot varandra . Det är den som reser sitt vapen och trycker av som är skyldig. Det finns strukturella problem i förorten men det är kriminella som skjuter. Att det finns orättvisor kan vi alla skriva under på men ansvaret är individens.

15:28, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Erik Nord: Det finns inga quick fix. Vi har förhindrat skjutningar men vi vet inte hur många eftersom dom inte skett. VI kan inte vara på alla platser, en del brottslighet sker där vi inte är. Vi kan inte tapetsera med poliser.

15:29, 27 April 2015

Madeleine Blidberg:
Erik Nord: Det var ett paradigmskifte när skottlossningen skedde på Vårvädertorget när man skjuter människor utanför kriminaliteten. Det har blivit en stark reaktion som åtminstone inte har motverkat sitt syfte.

15:29, 27 April 2015

Madeleine Blidberg:
Annika Kummel, rektor: Alla människor har inte samma förmåga att rätta sig efter som samhälleliga regler som finns. Man kan inte bara säga att det är den enskildes ansvar, det är mitt ansvar att ge dom bästa förutsättningar för att eleverna ska lyckas.

15:30, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: En dokumetärfilmare Karvwan Farraj i publiken: Jag jobbar med ungdomar, och jag delar inte polisen Erik Nords bild. Det är ett fåtal personer som håller på och som skrämmer folk så att dom inte ens vågar vittna.

15:32, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Tito Rojas, ordförande i fotbollsklubben Santos Cruz Azul: Jag blir så arg och skrämd när jag hör att en pojke blivit skjuten. Dom flesta som varit inblandade i skjutningarna har jag känt på ett eller annat sätt. En del har varit svaga i skolan en del andra. Det är inte bara det som spelar in. Utvecklingen har skett länge, den har en politisk bakgrund. Vi vill säga att nu räcker det! Vi vill starta en rörelse inifrån för att påverka politiker. Om vi får dom förutsättningar som vi inte haft på många år kan vi bättre ta hand om dom ungdomar som kommer.

15:35, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Tito Rojas: VI måste bygga upp ett nytt samhälle!

15:35, 27 April 2015

Madeleine Blidberg:
Karin i publiken: Att koppla in externa aktörer är bra, lämpliga aktörer borde väl vara föräldrarna?

15:36, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Radhika Lindstrand, boende i Biskopsgården, jobbar med drogfritt.nu: Jag tror absolut att droger är avgörande för att ungdomar blir kriminella. Jag arbetar mot droger förebyggande, vi har föreläsare som varit missbrukare.

15:37, 27 April 2015

Madeleine Blidberg:
Waldemar Ryggmark, AW stödcentrum, jobbar med att få folk att hoppa av den kriminella världen. Man får se vad man behöver för att kunna släppa taget om den kriminella världen. Det krävs mer insatser än fritidsgårdar .

15:39, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Jonas Ransgård (m): Vi kan underlätta på kort sikt för polisen genom att ha vettiga straffskalor. På lång sikt tror jag det är viktigt att stötta skolan.

15:40, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Marina Johansson (s): Vi måste jobba både på kort och lång sikt.Vi har en modell för brottsförebyggande arbete som vi ska införa i alla stadsdelar, det har visat sig vara bra. Att barn har bra skola och att föräldrarna kan ge sina barn stöd är också bra.

15:41, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Man i publiken: Ungdomarna har inga drömmar. Det funkar inte att ha kortsiktiga lösningar . Alla barn vill bli autstronauter när dom är små men drömmarna försvinner sedan. Vi måste skapa drömmar hos ungdomar.

15:43, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Jonas Ransgård och Marina Johansson: Viktigt med tidiga insatser!

15:43, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Marina Johansson: Vi måste ständigt ompröva oss, gör vi det som ger bäst resultat? Göteborg behöver mer pengar för behoven växer. Men 20 miljarder är inte lite pengar. Vi ger 200 miljer i stöd till föreningar och det är mycket.

15:44, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Jonas Ransgård: Dom senaste åren har det byggts för lite i Göteborg. Skolorna har fallit och företagsklimatet är i fritt fall. Pengarna finns för att rätta till det men det är viktigt att inte fastna i mängden pengar utan det handlar också om hur man använder pengarna. Vi når inte ungdomar som vi skulle behöva nå.

15:46, 27 April 2015

Madeleine Blidberg:
Hassan i publiken: En sak som man glömmer är fördelningen av makten. Tjänstemän har papper och penna, ungdomar har ingen makt utan använder vapen. Man kan säga att dom ska ha samma rättigheter och använda papper och penna. Men fördelningen är fel och då kommer vapnen in. Du kan inte förebygga våld med mer våld utan med kärlek och pengar.

15:47, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Jonas Ransgård: Man har ett eget ansvar om man tar till våld.

15:48, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Csaba Bene Perlenberg, ledarskribent, Göteborgs-Posten: Någonstans måste vi utkräva ledarskap . Göteborg är en djupt dysfunktionell stad. Det saknas ett tydligt ledarskap. Hussein sa att man lyssnar på den som får en att må bäst. Det är det bästa som har sagts här idag. Dom människor som finns i utanförskap vill ha tydliga krav och regler. Det är inga viljelösa offer. Hussein säger, det handlar om cash, som folk väljer i stället för att bidra till samhället. Allt gängvåld som staden är utsatt för kan kopplas direkt till distribution och försäljning av olika preparat. Det saknas inte drivkraft av dom som ställer till det. Det handlar om det egna ansvaret.

15:51, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Jalil Charafi i publiken, fältassistent: Vad handlar om ungdomarnas fritid? När dom lämnat skolan, det finns inget för dom då. Vi måste ha människor inifrån stadsdelen som kan vara med och förändra inifrån.

15:52, 27 April 2015

Madeleine Blidberg:
Marina JOhansson, jag tror man måste tänka mycket mer så och dom gör ett bra arbete med trygghetsvärdar. Man måste också bekämpa narkotikan med polis och tull. En springande punkt. En sak vi kommer göra nu är att öppna ett av fyra kompetenscenter som ska jobba för att få ut folk i arbete. Det handlar om arbete och framtidstro. När föräldrarna är arbetslös kan det få stora konsekvenser för barnen.

15:55, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Yngve Danling, tidigare polischef i Göteborg: Man blir både glad och ledsen över debatten. Roligt att höra att media ställer mer krav nu. Det är även roligt att politikerna har klara uppfattningar . Jag hörde om en person som hade en laddad pistol och som fick ett års fängelse. Det är skrattretande lite. Något måste göras, vi agerar alldeles för lamt i Sverige.

15:58, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: En man i publiken: Vi glömmer ofta av bostadssituationen i förorten, vi vet att det ofta är väldigt trångbott. Sedan undrar vi varför ungdomarna hänger ute. Dom har ingenstans att ta vägen. Vi måste tänka på ensamkommande barn som ofta hamnar i förorten, vi måste dela på ansvaret i Göteborg. Vi kan inte bara låta förorterna ta han dom dom.

16:05, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Marina Johansson, kommunalråd (s): Jag vet att det pågår ett intensivt arbete för att få fram fler bostäder. Det är även viktigt vilken politik som förs på nationell nivå. Det har kommit pengar nu och det har vi saknat innan. Jag håller med om att trångboddheten är ett stort problem.

16:06, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Ebba Hermelin, kurator Hammarkulleskolan: I Angered har vi 100 barn som bor i hotell och på vandrarhem. Dom kan ibland inte komma till skolan. I 15 år har vi pratat om trångboddhet. Jag blir beklämd när jag hör Marina Johansson.

16:08, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Marina JOhansson: SJälvklart kunde vi gjort saker mycket bättre. Nu hoppas jag med den nationella politiken att det tas krafttag. Jag delar åsikterna om att det är svårt för dom här barnen.

16:08, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Hussein Alsaidan: Våra förebilder kanske skryter om att vi kört ifrån en polis. Det är viktigt för ungdomar att vara häftiga. Det är häftigare att vara "bad boys", vi behöver bättre och häftigare förebilder.

16:11, 27 April 2015

Madeleine Blidberg:
Sven Albin, före detta polischef: Vi har hållit på med detta i 20 år. Det förändrades dramatiskt 2008 då den territoriella gängproblematiken etablerade sig. Det måste finnas en lösning där ute med aktivt föreningsliv och aktiv narkotikabekämpning. Dom goda krafterna måste våga säga till.

16:12, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Tito Rojas: Det finns ju pengar, se på den avgående Volvo Vd: n till exempel. Pengarna måste fördelas om. Myndigheterna måste ställa krav på hur föreningspengarna används.

16:13, 27 April 2015

Madeleine Blidberg:
Csaba Bene Perlenberg, ledarskribent GP: Det kastas pengar på dom här områdena. Skolorna får dubbla anslag jämfört med andra områden. Pengar löser inte alla problem.

16:13, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Marina Johansson: Självklart har individen ett ansvar det är inte samhället som sätter en pistol i handen. Det är långt ifrån alla som är kriminella. Alla som det går dåligt för blir inte brottslingar men en del blir det. Vi måste agera snabbt när vi märker att ungdomar är på glid. Samt tull och polis.

16:14, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Waldemar Ryggmark: Jag har hört så många tidigare. Det finns en etablerad kriminalitet som vi inte är rustade att möta. Kriget mot narkotika skapade bara ännu mer problem. Varför ska vi upprepa samma misstag än en gång. HÅrdare straff är inte en hållbar lösning. Drömmar är lösningen, drömmarna måste skapas men någon måste öppna vägen öppna dörren. Jag är uppväxt i Rosengård, den adressen förutsa hela mitt liv. Det finns ett arv som går i förorten. Ett arv om att det inget är att göra.

16:17, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Erik Nord : Narkotikan är ett stort problem. Dom brottslingar som vill kliva av, dom måste vi kunna premiera på något sätt. Det kan vi inte idag. Vi måste kunna använda oss av kronvittnen som många andra länder gör.

16:18, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Envir Ramirez: Ungdomar måste ha något att göra. Det finns fritidsgårdar med studioanläggningar men den är stängd för att det inte finns personal. Replokaler, sportlokaler allt måste finnas tillgängligt för ungdomarna.

16:20, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Envir Ramirez: När jag var liten hade vi kvarterspoliser, jag vet inte vart dom tog vägen. Det skulle behövas poliser nära som ger trygghet, det känns inte så idag. En sådan grej skulle vara väldigt bra.

16:21, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Erik Nord. Kvarterspoliserna kallar vi områdespoliser.

16:22, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Annika Kummel: Jag vill inspirera lärare och föräldrar så att vi tillsammans kan ge framtidstron som vi behöver. Man drunknar i administration och kan inte vara på plats för sina lärare.

16:23, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Matilda Brink Larsen, tidigare kurator i Biskopsgården: Jag tänker att det finns så otroligt många kompetenta människor som jobbar med ungdomar. Men det är en balansgång, gärna resurser men det måste samordnas så det går till något bra.

16:24, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Marilda Brink Larsen: Vi har tillräckligt många föreningar och klubbar. Men många klubbar tycker det är krångligt att ta emot barn som kommer som ensamkommande flyktingbarn.

16:26, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Hussein Alsaidan: Min dröm är att fixa en bra familj och att ha en Ferrari! Man har ju drömmar... Jag vill att min röst ska bli hörd, säger han som svar på varför han var med i dagens hearing i Stadsbiblioteket.

16:27, 27 April 2015

Madeleine Blidberg: Nu är hearingen över och vi säger tack och hej för denna gång!

16:30, 27 April 2015

Diskussionen fördes mellan bland andra polisområdeschef Erik Nord, Waldemar Ryggmark, AW stödcenter, Hussein Al-Saidan med egen erfarenhet av gängkriminalitet, Radhika Lindstrand droginformatör, Annika Kummel, rektor Backadalsskolan, Ebba Hermelin, kurator Hammarkulleskolan, Marina Johansson (s) kommunalråd och Jonas Ransgård (m), Enver Ramirez, Natalie Roja , Matilda Brink  Larssen, Tito Rojas,  Csaba Bene Perlenberg, ledarskribent på Göteborgs-Posten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista