Garagetvätt = smutsiga sjöar

2:20 min

Det är andra året som den stora biltvättarhelgen uppmärksammas. Så hur är det med ditt samvete? Brukar du tvätta bilen på gatan tro? Det är nämligen det som den här helgen ska få dig att sluta göra.

Det handlar om att skydda våra sjöar och vattendrag. Det är Sveriges olika kommunala vattentjänstföretag som har tagit initiativet till "Mitt vatten" som vill uppmärksamma hur mycket skit som går ut om man tvättar bilen på gatan. Kristina Melander från Mitt vatten sa så här till P4 Malmöhus.

- Det vattnet som rinner orenat ut i dagvattenbrunnar renas inte. Många tror nog att det leds till ett reningsverk men det rinner rakt ut i våra sjöar och vattendrag. Det får effekter på djurlivet och det är oftast våra badsjöar som drabbas och vem vill bada i oljerester och tungmetaller, säger Kristina Melander på Mitt Vatten.

Det är miljontals gånger som våra 4,4 miljoner bilar tvättas varje år och det är många tvättas på ett felaktigt sätt.

"Här i ett villaområde i Varberg ser man tydligt från en av garageuppfarterna att en bil har tvättats och här står en ren bil. Det luktar lite från ett rengöringsmedel" 

Jag ringer på och de säger att de bara hade sköljt av bilen och vill inte vara med på intervju.

Det som Mitt vatten vill då är att få oss att tvätta bilen i en biltvätt - helst miljömärkt. Antingen en automatisk eller i en "gör det själv"- hall" i en sån i Varberg står Fredrik Malmberg och tvättar sin bil.

– Jag tycker det är praktiskt. Du betalar lite och får mycket för det. När man bodde hemma hade man ju bara kallvatten eller i bästa fall varmvatten. Det blir bättre här. 

Det här med miljön tänker du något på det? 

– Nej, inte när det kommer till att tvätta bil. 

Men Fredrik gör rätt även om det inte är på grund av miljön. Per Munther står i hallen bredvid - inte heller han tänker på miljön i första hand.

– Det är jättebra, funkar hur bra som helst. Det är väldigt enkelt, kostar inte så många kronor heller. Skitbra måste jag säg. Jag bor i villa, men på tio år kanske jag tvättat bilen en gång så jag har skött mig miljömässigt.

Jane Karlsson är på väg in i den automatiska tvätten med sin bil. Hon tror att var man tvättar bilen har att göra med vad man har i plånboken.

– Det handlar nog mycket om pengar i den frågan. Det är ju bättre att tvätta i en sån här biltvätt som har avskiljare och sådant. 

Hon själv tvättar bilen ofta, då blir det i en biltvätt elelr gör det själv hall.

– Jag tvättar min bil varannan dag ungefär. 

Men är det bra att tvätta bilen två gånger?
– Det vet jag inte. Det är väl inte bra att köra bil över huvud taget för miljön. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista