Dirigent Patrik Ringborg. Foto: Natalija Sako/SR
1 av 3
Dirigent Patrik Ringborg. Foto: Natalija Sako/SR
Dirigent Patrik Ringborg. Foto: Natalija Sako/SR
2 av 3
Dirigent Patrik Ringborg. Foto: Natalija Sako/SR
Göteborgsoperan. Foto: Natalija Sako/SR
3 av 3
Göteborgsoperan. Foto: Natalija Sako/SR

Hitchcocks "Notorious" blir opera

Patrik Ringborg: "Opera har större chans att beröra än film"
3:04 min

Just nu pågår repetitionerna av Hitchcocks filmklassiker "Notorious" på Göteborgsoperan. I höst har den nyskrivna operan urpremiär, och dirigenten Patrik Ringborg menar att den kommer bli både annorlunda, och bättre, än filmen.

I filmen spelar Ingrid Bergman Alicia, dottern till en känd nazist, som av CIA-agenten Devlin, i filmen Cary Grant, övertalas att bli amerikansk spion i Rio de Janeiro.

I Göteborgsoperans uppsättning av Alfred Hitchcocks spionthiller är historien densamma, som dirigenten Patrik Ringborg menar passar utmärkt för operan.

– Det är en handling som har enorma känslokast. En handling som både är en thriller, en komedi, en kärlekshistoria och en tragedi. Så det är väldigt mycket opera, säger Patrik Ringborg.

Nere i källarvåningen på Göteborgsoperan har kören precis satt igång med repetitionerna och Patrik Ringborg har fullt upp med att instruera de rätta sch- och tss-ljuden.

– Det är väldigt ovanligt att man skriver en opera baserad på en film, det är nog det mest ovanliga, säger Patrik Ringborg.

Hur kommer filmmusiken till utryck?

– Filmmusiken kommer nog inte alls till uttryck utan det är snarare så att Han Gefors musik är filmisk, att han när det utspelar sig i Rio de janeiro använder latinamerikanska rytmer och instrument som inte brukar finnas i en operaorkester, säger Patrik Ringborg.

I filmen förälskar sig Alicia och Devlin i varandra, men hon tvingas ändå gifta sig med en man från motståndssidan, Alex Sebastian, som i Göteborgsoperans upsättning spelas av Michael Weinius.

– Vi försöker inte göra en blåkopia av filmen. Det här är ju en tolkning så de förväntar sig att få se filmen på scen kommer att bli besvikna, säger Michael Weinius.

Så även om teman från filmen, såsom vad som är äkta, vad som är skådespel och hur mycket kärleken tål är desamma så skiljer sig operaversionen en del från filmen.

Men Patrik Ringborg menar att operan har styrkor som inte filmen har.

– Opera är världens bästa konstform just eftersom musiken förstärker det som sägs och förstärker känslor. Och det ger en opera med samma handling en mycket större chans att beröra än en film, säger Patrik Ringborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".