Socialförsäkringsministern Annika Standhäll håller tal i Göteborg. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Så vill socialförsäkringsministern minska sjukskrivningarna

Kvinnorna mest sjuka - nu ska det forskas mer på deras arbetsmiljö
1:36 min

Försäkringskassan måste bli bättre på att verkligen följa upp hur det går för dem som varit sjukskrivna i 90 respektive 180 dagar att få hjälp tillbaka till arbete.

Under socialförsäkringsministern Annika Strandhälls så kallade hälsoresa runt om i landet - för att träffa försäkringskassan och arbetsgivare som jobbar förebyggande - var det idag dags för ett besök i Göteborg.

--Tidsgränserna är ju också till för den enskilde för att bedöma rätten till rehabilitering och andra insatser som behövs för att man ska komma tillbaka till arbete igen, säger Annika Strandhäll. Därför för vi en dialog med Försäkringskassanom att det måste bli bättre.

För sjukskrivningarna bara fortsätter att öka. I Göteborg var i april det så kallade sjukpenningtalet - de antalet dagar som betalats ut i sjukpenning eller rehabiliteringspenning till dem som förväntas återgå i arbete- närmare10 dagar. Över en dag mer än i april i fjol. I Göteborgsområdet är det värst i Ale med över 13 dagar , där kvinnorna är sjukskrivna nästan dubbelt så länge som männen

– Så här ser det ut i hela riket och har varit så under lång tid, konstaterar ministern. Fet handlar bland annat om kvinnors hårda arbetsmiljö men fortfarande också om att de tar en mycket stor andel av det ovlönade hemarbetet och ansvaret för barnen.

Annika Strandhäll vill ha tidigare och bättre insatser närmare arbetsplatsen kring den sjukskrivne med utökat samarbete mellan hens läkare, arbetsgivaren och försäkringskassan .

Och med sin vårbudget satsar regeringen på förbättrad arbetsmiljö för just kvinnor

--Vi satsar på utökad forskning kring kvinnors arbetsmiljö och så förstärker vi också bemanningen inom äldreomsorgen.

Tror du att arbetsgivarna och kommunerna är beredda att göra lättnader i kvinnors arbetsmiljö?

– Jag tror att man behöver vara lika angelägen om detta som alla andra. Det handlar om att ta vara på människors arbetsmiljö och att de har möjlighet att hålla ett helt arbetsliv, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Vid årsskiftet tas den så kallade bortre parentesen bort. Då utförsäkras inte längre människor som varit sjukskrivna i två och ett halvt år.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".