Huvudskyddsombudet Lasse Selander från Kommunal diskuterar med upprörda busschaufförer. Foto: Lasse Nilsson/SR
1 av 2
Busschaufförer samlades till krismöte under måndagsförmiddagen. Foto: Lasse Nilsson/SR
Ett hundratal upprörda busschaufförer samlades idag. Foto: Lasse Nilsson/SR
2 av 2
Ett hundratal upprörda busschaufförer samlades idag. Foto: Lasse Nilsson/SR

Busschaufförer upprörda över behandling av kollega

1:31 min

Många busschaufförer samlades idag för att protestera mot biljettkontrollanters behandling av en kollega som inte hade giltigt färdbevis när han var på väg hem från sitt jobb. 

Uppemot 100 upprörda busschaufförer anställda på olika bussbolag som kör för Västrafik samlades till flera krismöten nu på förmiddagen. 

Det är efter helgens uppmärksammade händelse då en busschaufför brottades ner av biljettkontrollanter eftersom han saknade färdbevis.

Busschauffören hade uniform, och var på väg att avsluta sitt arbetspass. Händelsen filmades av en privatperson och har fått stor spridning i sociala medier.

- Vill du behålla ditt jobb, skriker en väktare till mannen som sitter på marken i handbojor.

Lasse Selander huvudskyddsombud på Kommunal säger att han under årens lopp sett en del skandaler med biljettkontrollanter.

- Men det här var det värsta jag har sett någon gång, det här är fruktansvärt, säger han. 

Många av chaufförerna var väldigt upprörda. 

- Jag är förbannad över både vakter och kontrollanter. Eftersom han hade arbetskläder borde dom respektera honom, sa en av dom.

- Vi vill stötta vår kollega, sa en annan av chaufförerna till P4 Göteborg. 

Västtrafiks enhetschef Maria Björner Brauer, som ansvarar för avtalet med G4S om biljettkontrollen, säger till P4 Göteborg att hon blev väldigt ledsen och illa berörd av det hon såg på filmen.

- Det som utspelar sig på hållplatsen går stick i stäv med det arbete Västtrafik gjort sedan 2013 för att bygga en ny biljettkontroll med en ny kultur där vi främst arbetar med dialog och kommunikation.

Mer om detta blir det i P4 Eftermiddag efter klockan 16.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista