Katja Lindblom vid ett av observatoriets teleskop. Foto: Sveriges Radio/Markus Bergfors
Katja Lindblom vid ett av observatoriets teleskop. Foto: Sveriges Radio/Markus Bergfors

Slottskogsobservatoriet kan tvingas stänga nästa år

1:34 min

Det astronomiska observatoriet i Slottsskogen hotas igen. Det saknas en kvarts miljon.

Observatoriet drivs av den idéella föreningen Slottsskogsobservatoriets Vänner och har i år fått 100 000 i stöd från Västra Götalandregionens kulturnämnd. Utöver detta kan de i år få 45 000 kronor från Göteborgs Stad beroende på hur många lektioner de ordnar.

Katja Lindblom är föreståndare på observatoriet och berättar att de har fått ett ökat antal besökare det senaste året men att bidragen inte räcker för att möta efterfrågan.

- Den ekonomiska situationen är så pass allvarlig att om vi inte får ett ökat anslag inför nästa år så kommer vi tvingas stänga ungefär i mars.

Katja Lindblom säger att 250 000 kronor skulle behövas för att hålla observatoriet i drift och att observatoriet är viktigt nu när naturvetenskapskunskaperna blir allt sämre bland dagens elever.

Mariya Voyvodova, ordförande för Kulturförvaltningen i Göteborgs Stad, säger att staden i nuläget inte kan lägga ut några mer pengar men har lagt som förslag att Observatoriet kan söka understöd från Stiftelsen Wilhelm Röhss' donationsfond.

Conny Brännberg, ordförande för Västra Götalandregionens kulturnämnd, anser att observatoriets ekonomi är föreningens ansvar och kan inte ge några löften om ökade anslag.

- Föreningen driver verksamheten och har dom behov av stöd så kan de komma med en ansökan så tittar vi på den om vi kan vara medhjälp på något sätt. Men regionen har inget ansvar.

Katja Lindblom tycker att ansvaret för observatoriets framtid ändå borde ligga hos regionens kulturnämnd.

- Fakturm är att vi inte bara finns till för Göteborgare. Bara idag har vi tre klasser från Trollhättan. Vi finns ju verkligen till för hela VG-regionen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista