Göran Westerberg till vänster i bild med vatten bakom sig. Fyren synd över viken uppe till höger.  Foto: Mats Carlsson Lenart/Privat.
1 av 2
Göran Westerberg, fiskaren och fyrmästarsonen. Foto: Mats Carlsson Lenart/Privat.
Tistlarnas fyr i bakgrunden med vattnet och klippor i förgrunden. Foto: Mats Carlsson Lenart/Privat.
2 av 2
Tistlarnas fyr längst söderut i Göteborgs skärgård. Foto: Mats Carlsson Lenart/Privat.
Del 1

Fyrar i väster: Tistlarna

6:40 min

Tistlarnas fyr ligger på en liten klippö längst söderut i Göteborgs skärgård. Där ute bodde tre familjer fram till avbemanningen 1969.

Tistlarna, i havet rakt väster ut från Särö och Kullavik, var lotspassningsplats i hundratals år innan fyren byggdes 1905. Den borgliknande Tistlarnas fyr var ett av de sista stora fyrtornen som byggdes i Sverige.

I 64 år var ön bebodd av fyrpersonal med familjer. Tistlarna ansågs som en relativt bra plats att vara fyrvaktare på, jämfört med exempelvis Pater Noster och Väderöbod.

­– Inte minst att lotsarna och deras båtar ständigt gick mellan Tistlarna och Vrångö (den närmaste byn) gjorde livet lättare. Vi hade färsk tidning och fick ofta leveranser av mat och annat som behövdes, minns  Göran Westerberg som växte upp på Tistlarnas fyrplats på 1950- och 60-talen.

Göran är fiskare på Vrångö men har alltid haft en bod ute på Tistlarna som han besöker flera gånger i veckan under större delen av året.

Tistlarna kan besökas med egen båt och ”lotsdelen” av ön har en hamn som kan användas. Taxibåt kan beställas från Styrsö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista