Fri lönesättning kan ge lägre polislöner

1:38 min

Polisförbundet är upprörda för att en del nya poliser får lägre ingångslön i år än förra året.  Det sa Polisförbundet i P4 Göteborg igår.

Men det handlade om en låglönerevision och nu är lönesättningen fri enligt polisledningen i Väst. 

- Jag har insett att den kritiken framförs och det man hänvisar till är en överenskommelse från en lönerevision förra året, där parterna var överens om en särskild låglönesatsning för de polisassistenter som var lägst betalda, säger Carina Persson, biträdande regionpolischef i Väst .

Inget i förra årets avtal sa att det handlade om en ny grundlön på 24 500. Däremot är lönesättningen från och med i år fri för nya polisassistenter. Därför har en handfull av de 30-tal nya polisassistenterna i år i regionen fått en ingångslön på 23 800, som mest fick någon 25 500.

Hur tror du man uppfattar en arbetsgivare som ena året sätter en viss grundlön för nybakade anställda och ett annat år en annan?

- Jag tycker det är viktigt är att vi kan förklara varför det ska vara en differentierad lön även på nyanställda poliser. Det är ju så att det är många som söker till polisen och alla kommer inte in med samma kunskap i bagaget. Vi tycker det är rimligt att det då kan skilja i ingångslön för dom, säger Carina Persson.

Har du någon förståelse för att en del är rätt sura över den här situationen?

- Jag har stor förståelse för den här frustrationen som de två bilderna kan ge. Vi har olika bilder, arbetsgivarsidan och det polisförbundet ger uttryck för och det är klart att den enskilda känner frustration över det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista