Stora svårigheter att hitta behöriga lärare

1:33 min

Från idag gäller skollagen fullt ut, övergångsreglerna upphör nämligen att gälla. Endast den som har legitimation och är behörig får undervisa eller tillsvidareanställas.

Telefonen gick varm hos lärarförbundets göteborgsavdelning i förmiddags. Vice ordföranden Lotta Söderström i Lärarförbundets avdelning i Göteborg svarade på frågor från oroliga medlemmar.

Den nu gällande skollagen till trots är verkligheten den att många skolor, både kommunala och fristående inte skulle klara verksamheten om inte också obehöriga arbetade som lärare.  Och de är också medlemmar i Lärarförbundet. Lotta Söderström anser att Göteborgs kommun arbetat seriöst inför de nya ändrade reglerna.

-De har gjort en kartläggning sen ett år tillbaka, och vi har fått information under hand, säger Lotta Söderström. Min bild är att Göteborgs kommun är en seriös arbetsgivare som anstränger sig för att verksamheten ska bli bra.

Hur är det med de fristående skolorna ?

-Där har vi ingen bild, säger Lotta Söderström, för vi har inte fått någon information alls om hur de tänker göra.

Lotta Söderström säger att vare sig det handlar om kommunala eller fristående skolor, så är det största problemet all alls hitta behöriga lärare. Och hon säger att hon känner en viss oro inför skolstarten i höst.  

- Den största oron är att hitta lärare och kunna rekrytera rätt lärare i olika skolformer och i olika ämnen. Det är det största bekymret för alla arbetsgivarföreträdare, säger hon. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista