Väglinjer tas bort efter protester

1:36 min

Sen ett par månader tillbaka har bilvägarna kring Göteborg täckts med en ny typ av väglinjer som låter när man kör över dem. Efter klagomål så ska nu Trafikverket ta bort linjerna – ett projekt som kostar miljoner.

Det handlar om de nya väglinjerna som lagts på många av vägarna kring Göteborgstrakten, däribland E6:an och Oscarsleden efter en upphandling som blev klar vid årsskiftet. De nya väglinjerna som kallas långflex är randiga till skillnad från de annars släta traditionella linjerna. Fördelen är att de syns betydligt bättre vid regn och i mörker. Utöver Göteborg förekommer linjerna även kring Örebro och Vänersborg, men efter protester från boende i Göteborgsområdet så ska de nu tas bort. 

– En del har ringt och andra har skrivit in. Det handlar om att när bilar kör över linjerna så blir effekten ett vasst ljud, ungefär som det låter när man kör på linjer nära vägrenen. Både bil- och husägare har klagat på att de upplever ökat buller, säger Lars Svensson, enhetschef på avdelningen Underhåll Väst på Trafikverket.  

Trafikverket har tagit synpunkterna på allvar och under torsdagseftermiddagen så håller man ett extrainsatt möte med entreprenören. Där ska man diskutera vilka områden som linjerna ska tas bort på och vad kostnaden kommer bli. Enligt uppgifter från Trafikverket som P4 Göteborg tagit del av så är en grov uppskattning att slutnotan kommer hamna på mellan två och fyra miljoner kronor. Då räknat med både arbetet att lägga linjerna och ersätta dem med nya. Men redan nu har man börjat arbetet.

– Vi har redan nu börjat åtgärda på en del platser där vi fräst bort och lagt nya linjer. Vi kommer prioritera områden där det bor mycket människor. På landsbygd och i industriområden kan linjerna eventuellt ligga kvar, säger Lars Svensson på Trafikverket.

Enligt Lars Svensson blev Trafikverket tagna på sängen av kritiken.

– De här linjerna har väldigt goda effekter och har provats på andra håll i världen utan några större problem. Men hos oss blev det ett problem. Så nu för vi en diskussion om hur vi kan åtgärda det, säger han till P4 Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista