Kritik mot oseriösa arbetsgivare inom skolan

1:15 min

Oseriösa arbetsgivare i Göteborg använder den nya skollagen för att sänka lönerna för anställda som inte har legitimation, enligt Lotta Söderström Lärarförbundet. 


Sen skollagen trädde i full kraft den förste juli har Lärarförbundets avdelning i Göteborg fått ta emot samtal från arga och ledsna medlemmar vars arbetsgivare passat på att försämra arbetsvillkoren för lärare som är anställda men som inte har behörighet eller legitimation som lärare.

- Det är fräckt av arbetsgivare att runda arbetsrrätten via skollagen och att man försämrar villkoren för de som redan är anställda, säger Lotta Söderström, vi har sett en del exempel den senaste veckan där oseriösa arbetsgivare bland fristående skolor, nu pressar sina anställda, säger Lotta Söderström.

Av hänsyn till de utsatta, vill inte Lotta Söderström säga vilka arbetsgivare bland de fristående skolorna det är, som med hänvisning till skollagens krav, nu pressar anställda som inte är behöriga eller har legitimation, att gå med på sämre arbetsvillkor eller lägre lön. Men det handlar om ett 20-tal lärare och förskollärare i Göteborg enligt Lärarförbundet.

Fackföreningen är å ena sidan positiv till lärarlegitimation, men anser å andra sidan inte att skollagen står över arbetsrätten.

Och om arbetsgivare bland friskolor i Göteborg kommer att göra allvar av hoten om uppsägning av tillsvidareanställda pga bristande behörighet blir det strid.

-Då påkallar vi förhandling, säger Lotta Söderström, vi företräder våra medlemmar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista