Villabranden på Särö släckt till slut

1:06 min

Räddningstjänsten har avslutat eftersläckningsarbetet i den sekelskiftesvilla på Särö, som fattade eld i lördags. Villan är helt nedbrunnen och endast husets skorstenar står upp.

Släckningsarbetet tog lite längre tid än det brukar göra, enligt Peter Sevestedt, som är insatschef för räddningstjänsten Storgöteborg.

– Framför allt att det var en stor träkonstruktion med gammalt trä. Jag hörde av fastighetsägaren att det var byggt 1904. Träet inne i byggnaden har ju naturligtvis legat skyddat i många år och varit torrt, säger han. 

Räddningstjänsten vet inte vad som orsakade branden och nu är det upp till polisens tekniska undersökning att ta reda på vad som hände. Enligt polisen ska den undersökningen göras i morgon.

Säkerheten på platsen är viktigt, enligt Peter Sevestedt. 

– Dels måste rasrisken med skorstenarna undersökas. Det är ju precis lika stor risk för polisens tekniker att vara inne och trampa i de resterna som det är för vem som helst. 

Under förmiddagen i dag träffades räddningstjänsten, polisen, fastighetsägarna och Kungsbacka kommuns byggnadsnämnd för att diskutera vad man kan och får göra med den gamla fastigheten, som är kulturmärkt.

– Dels fanns det ett kulturhistoriskt värde i det här - om det är okej att riva skorstenarna eller inte, säger Peter Sevestedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista