Sökes: Ovanliga vattendjur

1:20 min

Från och med idag kan allmänheten rapportera in om hotade och främmande arter i våra svenska vatten. 

Det är Havs- och vattenmyndigheten, Göteborgs universitet och Länsstyrelsen Värmland ligger bakom en ny internettjänst. Tjänsten kallas för rappen, en ordlek med orden rapportera och app

Matz Berggren, forskare vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, har varit med och utvecklat tjänsten.

– Alla som har mobiltelefoner eller surfplattor kan logga in och där försöka identifiera olika akvatiska arter, säger han.

Alla arter är av intresse, men det finns vissa arter som är av större intresse såsom tumlare och andra valar, svartmunnad smörbult, signal- och flodkräftan, marina invasiva krabbor och ullhandskrabban.

Den som rapporterar ska ta ett foto på arten som ska rapporteras, och då är det viktigt att komma så nära som möjligt. Alla rapporter kommer att granskas av experter och den som har rapporterat kommer att få ett svar på vilken art de har rapporterat in.

– Jag hoppas att den här appen ska vara till glädje och upplysning för många, säger Matz Berggren.

Tjänsten finns på hemsidan för Havs- och vattenmyndigheten samt sidan för Länsstyrelsen i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista