Nu kan vår inre ålder mätas

2:17 min

Forskare har nu tagit fram en metod för att mäta vår biologiska ålder och hur snabbt vi åldras på insidan. Vårt inre börjar åldras olika snabbt redan i tjugoårsåldern.

En internationell forskargrupp har följt cirka tusen personer från Nya Zealand mellan 26 och 38 års ålder, och tagit fram ett tjugotal biologiska markörer för ett inre åldrande. Det handlar bland annat om skicket på njurar, lever, lungor och immunsystemet.

– Det är intressant att man kan spåra åldrandets hastighet och den fysiska prestandan så tidigt i åldrandet. Det innebär att man eventuellt skulle kunna använda sådana här biomarkörer som en diagnostik, säger Thomas Nyström som är mikrobiolog och åldersforskare vid Göteborgs universitet.

Forskarna kom fram till att den biologiska åldern bland 38-åringarna varierade från 30 till över 60 års ålder, i jämförelse med den faktiska tid vi levt. 

Mellan 26 till 38 års ålder hade dessutom vissa åldrats tre biologiska år per vanligt år, medan andra nästan hade föryngrats under perioden.

De som åldrats snabbare hade också sämre resultat på intelligens och rörelsetester. De såg också äldre ut än de testpersoner som åldrats saktare på insidan.

Det här med att man är lika gammal som man känner sig - alltså att vi åldras olika - har forskare känt till och studerat bland äldre tidigare. Men den aktuella studien visar för första gången att vårt åldrande sätter olika fart, långt innan vi hinner bli gamla.

– Ja, studien är ju oerhört intressant, säger Ingmar Skoog, föreståndare för Centret för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Enligt Ingmar Skoog kan en sådan här åldersdiagnostik göra det möjligt att upptäcka och förhoppningsvis förhindra åldersrelaterade sjukdomar som till exempel olika former av cancer och alzheimer, långt tidigare än vad som varit möjligt innan.

– Men sedan är det väldigt intressant det här med biologisk ålder. Man diskuterar ju mycket pensionsåldern, där vissa kan jobba länge och andra inte. Och då kanske man skulle börja titta på biologisk ålder snarare än kronologisk ålder.

Så vad är ditt råd till alla oss som inte vill åldras så fort biologiskt?

– Ja det är alltså att motionera, äta sallad och fisk. De vanliga råden om vad som är nyttig mat och att undvika stress och undvika att röka, säger Ingmar Skoog.

Forskarna har använt sig av material från den berömda Dunedin studien, där hälsan hos över tusen personer födda 1972-73 på Nya Zealand, har dokumenterats ända fram till idag. Enligt forskarna bakom studien ligger våra gener bakom en femtedel av det inre åldrandet och resten handlar om livsstil

Referens: Daniel W. Belsky et al. "Quantification of biological aging in young adults", Pnas 6 Juli 2015, DOI: 10.1073/pnas.1506264112

Länk till studien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista