Fler ensamkommande barn än väntat till Göteborg

6:14 min

Migrationsverkets prognos sa 110 asylsökande barn till Göteborg under hela juli månad. Men bara under månadens två första veckor har det kommit över 100 barn och unga till staden.

Läget i världen gör att allt fler barn flyr från sina hemländer till ett bättre liv i Europa. Sommaren är den perioden under året då flest försöker göra det, eftersom det är då det är säkrast att ta sig över Medelhavet. På grund av det ökade antalet resor under sommaren hade Migrationsverket räknat med att fler ensamma barn och unga skulle ta sig till Sverige, och att det till Göteborg skulle komma 110 stycken under juli månad. Men bara under månadens två första veckor har det kommit över 100 ensamkommande barn och unga till Göteborg, vilket har skapat en akut boendesituation som social resursförvaltning nu försöker lösa.

– Vi har akutstartat ett boende i Lerum, vi har gjort en direktupphandling med ett företag som driver boende som kommer att starta nästa vecka med 30 platser och ett avtal med ett kommunalt företag som startat ytterligare ett boende som startar en vecka senare, säger Louise Parbring, enhetschef för ensamkommande unga på social resursförvaltning. 

Av de ensamkommande barn och unga som kommer till Göteborg är det inte alla som kommer att bo på ett asylboende. Ungefär hälften av alla som kommer har någon form av anknytning till staden, i form av en släkting eller familjemedlem som redan bor här och till de behöver inte social resursförvaltning ordna boende. Men trots att man har hittat ett antal akuta lösningar för sommaren kommer de inte att räcka till.

– Vi tror inte att det här räcker, utan vi sitter just nu och försöker göra prognoser på om vi behöver starta fler akutboenden, och diskuterar hur vi kan lösa detta, säger Louise Parbring, enhetschef för ensamkommande unga på social resursförvaltning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista