Stefan Löfven under dagens invigning. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
1 av 2
Stefan Löfven under dagens invigning. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
Göteborgs universitets rektor Pam Fredman höll tal. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio
2 av 2
Göteborgs universitets rektor Pam Fredman höll tal. Foto: Karin Jansson/Sveriges Radio

Stefan Löfven invigde Segerstedtinstitutet

2:01 min

Idag invigdes Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet. Ett centrum som på uppdrag av regeringen ska bidra till att minska rekryteringen till våldsbejakande ideologier och rörelser. Statsminister Stefan Löfven var på plats och invigde.

- Vi vet ju tyvärr att vi har många ungdomar som väljer att ansluta sig till Isil och strida med terroristgrupper, och det är klart att det måste bemötas på många olika sätt. Ett sätt är represiva åtgärder, ett annat är att förebygga och se till att människor inte attraheras av dessa grupper. Då är kunskap oerhört viktigt, och Segerstedtinstitutet kommer vara en viktig del i det, säger statsminister Stefan Löfven när P4 Göteborg mötte honom i dag.

Institutet ska alltså bidra till att öka kunskaper för att Sverige bättre ska kunna bekämpa rasism, hat- och våldsbejakande aktivism. Som exempel i sitt invigningstal nämner Löfven attentat mot synagogor, förakt mot eu-migranter och hot mot journalister och redaktioner. Och kunskapen ska spridas till yrkesgrupper som socionomer, lärare och poliser.

Inga forskningsmedel är knutna till det nya institutet. På sikt är däremot målsättningen att Segerstedtinstitutet ska bedriva egen forskning.

Men satsningen har också fått kritik. Bland annat av svenska forskare som menar att institutet inte står på tillräckligt beprövad grund. Stefan Löfvén menar dock att man måste göra skillnad på forskning och det kunskapscenter som Segerstedtinstitutet är.

- Forskning och det akademiska har sitt arbete och det kommer vi att anslå, och det kommer att fördelas helt enligt vetenskapliga kriterier precis som vi gör med all annan forskning, men att vi har ett kunskapscentrum har ett annat värde, säger Stefan Löfven.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista