Muhammad Yunus talar i Göteborg. Foto: Lina Persson/SR.
Muhammad Yunus talar i Göteborg. Foto: Lina Persson/SR.

Han väljer mänsklig lycka framför ekonomisk vinning

1:37 min

Nobelpristagaren Muhammad Yunus är i Göteborg för att inspirera ungdomar att förändra världen till det bättre.  Västsvenska ungdomar ska försöka hitta lösningar till världens utmaningar såsom jobb till unga, segregation och klimat. 

 

Två hundra ungdomar applåderar. Nobelpristagaren Muhammad Yunus har äntrat scenen. 2006 fick han fredspriset för mikrokreditkonceptet, att banker lånar ut pengar till fattiga för att de ska kunna skaffa ett arbete och på så sätt kunna försörja sig själva och sina familjer. Nu är han i Göteborg för att prata som social business, hur man utan ekonomisk vinning kan hitta lösningar på mindre problem som sedan kan appliceras på de stora världsproblemen.

– Det handlar bara om att öppna dörren till lösningar, säger Mohammed Yunus. Jag säger till ungdomar att var och en av dem kan förändra världen, säger han. De måste bara veta om det och ta chansen. Då är det enkelt.

Tanken med World Innovation Challenge som konferensen heter är att hitta lösningar till miljömässiga och sociala utmaningar. Det handlar om klimat, segregation och jobb till unga till exempel. Och det är sådana frågor som deltagaren Chenar Kamal brinner för.

– När man diskuterar kommer man på lösningar och det är det vi behöver idag, säger hon. Jag har inga färdiga lösningar nu, men det kommer jag att ha.

Konferensen varar bara i två dagar men Muhammad Yunus är övertygad om att det räcker för att göra skillnad och förändra framtiden till det bättre. Det handlar om att tänka nytt, att ta bort ekonomisk vinning som drivkraft och ersätta den med mänsklig lycka. Det är som en drog, säger Muhammad Yunus. Och den drivkraften gör honom superlycklig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista