Martin Håland, Vårdförbundet, debatterade sjuksköterskebrist med ordföranden för Sahlgrenska universitetssjukhuset Johnny Bröndt (M). Här tillsammans vid älven bakom radiohuset. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Martin Håland, Vårdförbundet, debatterade sjuksköterskebrist med ordföranden för Sahlgrenska universitetssjukhuset Johnny Bröndt (M). Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Debatt om sjuksköterskebristen

Ur debatten: Johnny Bröndt (M) om hur sjuksköterskors löner kan höjas
4:47 min

Det blev en tuff sommar inom sjukvården med stängda vårdplatser och på sina håll dålig bemanning som ledde till många extrapass. Men varför är det brist och vad gör man åt det?

Det har varit ansträngt på många håll inom Sahlgrenska universitetssjukhuset i sommar. Till exempelvis inom förlossningen och vården av för tidigt födda, inom psykiatrin och på  medicinavdelningar. Anledningen var främst att det saknas sjuksköterskor.

Under onsdagen berättade P4 Göteborg  att sköterskorna på en medicinavdelning i brist på vikarier fick jobba så mycket extra att facken anmält sjukhuset till Arbetsmiljöverket.

Men även inför hösten ser det kärvt ut. Bristen på sjuksköterskor gör att man tvingas skjuta upp icke akuta operationer inom neurokirurgi larmade en verksamhetschef igår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".