Nordhavsräka. Foto: Alaska Fisheries Science Center /Wikimedia Commons Public Domain
Nordhavsräka. Foto: Alaska Fisheries Science Center /Wikimedia Commons Public Domain

Forskare oense om räkans status

"Vi anser att den inte är hotad på något sätt"
1:46 min

Artdatabankens rödlistning av nordhavsräkan på svenska västkusten ska fungera som en varningsklocka för beslutsfattare och myndigheter. Men färska rapporter visar att räkorna på västkusten inte alls är i någon fara, utan är på väg att återhämta sig rejält.

Enligt Bengt Kåmark, handledare vid Havs- och vattenmyndigheten, visar färska undersökningar från i våras att räkorna ökar i antal i svenska vatten och troligen också kommer fortsätta öka ordentligt:

– Så vi ser väldigt positivt på framtiden. Vi anser alltså inte att nordhavsräkan är hotad på något sätt, säger Bengt Kåmark.

Det är det internationella havsforskningsrådet ICES som ansvarar för att göra beståndsuppskattningarna för nordhavsräkan. I år har rådet, via Havs- och vattenmyndigheten, gett grönt ljus för ökat räkkfiske i svenska vatten. Svenska räkfiskare får i år ta upp 15 procent mer räkor jämfört med 2014.

Samtidigt har alltså Artdatabanken med utgångspunkt från samma grunddata hissat varningsflaggan och listat nordhavsräkan som "nära hotad".

Den stora skillnaden är att Havsforskningsrådet ser till beståndets nuvarande tillstånd ur ett längre historiskt perspektiv. Artdatabanken fokuserar på utvecklingen tio år tillbaka i tiden.

Att Artdatabanken utgår från just tio år beror på att räkbeståndet då hinner reproducera sig tre gånger, vilket är en god indikator på beståndets tillstånd, enligt Matz Berggren som sitter med i Artdatabankens expertgrupp.

– Över de tio år vi tittat (2004-2014) har räkpopulationen i våra vatten fallit med ungefär 40 procent. Då var man så illa tvungen för att följa regler och förordningar från rödlistningskommissionen i Europa. Har man sett det fallet måste den rödlistas.

Men enligt Mats Ulmestrand, som är Sveriges representant vid internationella havsforskningsrådet, beror på den här kraftiga nedgången på naturliga svägningar i bestånden.

– Ja, det är klart att det blir förvirrat. Men artdatabanken har ju sina kriterier att gå efter och de har ju följt de kriterierna. Enligt vårt sätt att se på beståndets status så går det uppåt nu och vi har rekommenderat en ökning av total tillåten fångst under 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".