Sjöbergens koloniområde. Foto: Maria Wendehög/Sveriges Radio.
Sjöbergens koloniområde. Foto: Maria Wendehög/Sveriges Radio.

Sjöbergens framtid står på spel

2:52 min

I morgon firas Sjöbergens dag. Men det är ett firande som - i likhet med andra år - sker med en latent känsla av osäkerhet kring framtiden. Ulf Kamne (MP) diskuterar möjligheter med Katinka Randin, ordförande Sjöbergens djurförening.


Sjöbergens dag anordnas varje år i området som ligger ovanför Röda sten.  Här finns bland annat odlingslotter, djurgårdar, biodling, hönskooperativ och orörd natur. 

Tidigare har det funnits planer på att bebygga området men dessa planer är nu skrotade.  Men det finns ingen detaljplan för området och det finns en osäkerhet kring vad som kommer att hända i framtiden. 

Förra fredagen lämnades 3000 namnunderskrifter in till byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP).

Kravet är att Sjöbergen ska behållas i sin nuvarande form i framtiden.

Ulf Kamnes egen namnunderskrift finns också med bland dom 3000 och han tycker själv mycket om området.

- Det är ju inte så att det finns för många sådana här områden utan snarare för få. Jag och den politiska majoriteten vill gärna utveckla områden med stadsnära jordbruk. Sjöbergen är ett fantastiskt exempel på vad som går att göra med små medel, säger han till P4 Göteborg. 

- Vi har väldigt mycket planarbeten och just nu prioriterar vi planläggning av bostäder och vissa naturskyddsområden, säger Ulf Kamne och fortsätter:

- Det finns planer på att bygga vid rondellen som ligger vid uppfarten till Älvsborgsbron. Det ligger inte i koloniområdet men väldigt nära.

- Vi är rädda för att börja man bygga i rondellen så kommer man vilja bygga mer för att få ekonomi i projektet. Dessutom påverkas flera duvslag och en av djurgårdarna vid en sådan byggnation. Vi vill ju att hela området ska bevaras så som det är,  säger Katinka Randin, ordförande Sjöbergens djurförening.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista