#flykt

Prästen Lisa åker till Lesbos för att hjälpa

1:47 min

Det är många som har hört av sig till Hjällbo kyrka och undrar vad de ska göra för att hjälpa människor på flykt. Prästen Lisa Westberg ger konkreta tips och berättar om den stundande resan till ön Lesbos.

Många visar nu stort engagemang vad gäller flyktingkrisen. Hjällbo kyrka är en av de som både vill informera och själva hjälpa till i katastrofen. Lisa Westberg är präst i Angereds församling som haft möte om hur man som privatperson kan hjälpa till.

– Vi blev påminda om hur viktigt det är att jobba över alla gränser, över religions-, politiska- och könsgränser. 

Lisa Westberg menar att det är viktigt nu att vi samarbetar och hjälps åt, och att vi gör det som andra inte kan göra eller sånt som andra inte redan gör. Hon har många konkreta exempel på saker som behövs.

– Det finns otroligt stora behov av att ta in folk i sina hem, om man orkar med det. God man finns det också stora behov av idag.

Att agera flyktingguide är även det något som är uppskattat och som handlar mer om att ge sin tid än att ge materiella ting, som annars är det som är vanligast.

– Helt enkelt gå utanför sin bekvämlighetszon lite och börja prata med människor som man inte pratat med tidigare. Att hjälpa till med det man kan, säger Lisa Westberg.

Den stundande resan till Lesbos
Den 17 augusti åker Lisa Westberg till den grekiska ön Lesbos tillsammans med Christian peace workers team (CPT) för att se vad hon kan göra på plats. CPT finns på plats för att lugna ned situationen och bevittna det som händer.

- De försöker också genom den träning de har med sig att lugna ned personer som blir potentiellt aggressiva. Det har ju funnits väldigt eskalerad stämning, framförallt mellan polis och flyktingar.

Lisa Westberg berättar själv att hon kommer hjälpa till med det som behövs. 

– Jag tänker att jag kan finnas till för de människor som är på plats. Jag kan se hur de har det, jag kan berätta för oss som är kvar här, jag kan laga mat och dela ut vatten och rena filtar och så vidare.