#flykt

Återförenade på Centralen i Göteborg

I fyra månader har pappa Mohammed väntat i ovisshet på sin familj som varit kvar i krigets Syrien. I ett tårfyllt kramkalas återförenades familjen idag på Göteborgs Central.

När tåget från Malmö anlände stod ett tiotal frivilliga och väntade på perrongen. De höll i handskrivna lappar i grönt, rosa, rött och blått. Språket på lapparna skiljde sig åt - arabiska, persiska, urdu, engelska. Men budskapet var ett och detsamma - flyktingar, vi är här för er!

En man var mer spänd än de andra. När tåget så sakta bromsade in och slog upp dörrarna klev män, kvinnor och barn ur. Ingen tog dock kontakt med människorna.

Somliga av volontärerna vände tillbaka för att möta upp nästkommande tåg. Den ängslige mannen var en av få som fortsatte framåt mot de bakre dörrarna på tåget trots att det såg ut som att alla hade klivit av.

- Pappa!, var det enda ordet som gick att urskilja när en liten flicka i tio-årsåldern kastade sig runt midjan på mannen.

I den allra sista tågvagnen fanns Mohammeds familj som han var utan i fyra månaders tid. Son, dotter och hans fru.

- Mamma är på toaletten. Jag tror hon är inne och målar sig, ropade den glade konduktören på bred skånska.

Mohammed hade tagit sig till Sverige först för att familjen upplevde att det var säkrare att resa separat. Hela tiden hade han kontakt med frun som nu följt efter med barnen. Hela tiden hoppades han. För resan var tuff, något båda två vittar om.

- Mestadels av resan var till fots. Men även med båt, tåg, buss och via frivilliga som erbjöd skjuts, berättar pappan innan mamman fyller i:

- Det var en rejäl prövning att ta sig till Sverige. Syrien är inte längre lämpligt för barn. Allt saknas. Skolor, vatten, elektricitet. Vi trotsade döden för att komma. Jag är så glad över att träffa min man igen och för barnens skull som får träffa deras far, säger mamman.