#flykt

Rekordstort intresse bli familjehem i Göteborg

2:10 min

Intresset för att bli familjehem har ökat rekordartat den senaste veckan och mönstret känns igen på flera platser i landet, till exempel i Stockholm, Malmö och Växjö.

På bara en vecka har utvecklingen gått från en brist på intresserade familjer till att familjehemsenheten knappt hinner med att svara alla som hör av sig.

– De säger så här: "Nu får det vara nog, jag har plats i mitt hem, jag kan öppna mitt hem." Så är det många som börjar när de ringer, säger Eva Kollberg på familjehemsenheten i Göteborgs Stad.

Telefonen ringer oavbrutet på familjehemsenheten i Göteborg och mejlkorgen är nästan full med frågor från människor som vill bli familjehem och ge ett barn på flykt en trygg plats.

På bara fyra dagar har familjehemsenheten fått över 130 mejl mot normalt mellan fyra och åtta mejl per dag. Telefonsamtalen har de inte hunnit räkna.

Situationen ser liknande ut på fler ställen i landet. I Stockholm beskriver säger man att alla enheter är totalt nedringda, och även i Malmö hör fler intresserade av sig.

När Alingsås kommun gick ut och vädjade efter fler familjehem var gensvaret större än man kunnat önska.

Frida Nygård i Hemsjö var en av dem som hörde av sig då.

– Jag kände att nu är det inget att tveka på. Jag har funderat på att bli familjehem tidigare men inte tagit steget, men som det ser ut nu är det viktigt att vi alla gör vad vi kan, säger Frida Nygård i Hemsjö.

Nu återstår utmaningen att ta hand om alla frivilliga som hör av sig. Mer personal behövs både till utbildningar av nya familjehem och för att svara på alla frågor. Och behovet är stort.

I somras fanns 960 familjehem i Göteborg och en prognos säger att till slutet på nästa år kommer ytterligare 600 behövas.

– Nu krävs det att vi fortsätter att jobba och tar hand om alla intresserade människor så vi får ett bra resultat, säger Eva Kollberg på Göteborg Stad.

Vad betyder det att så många hör av sig?

– Det betyder att barnen som kommer hit ensamma att de kommer få en familj, att de får ett hem och komma till och det är väl det finaste vi kan ge, avslutar hon.