Sveriges Åkeriföretag svarar på kritik från missnöjda åkare

1:04 min

Tråkigt att medlemmar inte är nöjda. Men vi driver medlemmarnas frågor, det svarar Sveriges Åkeriföretag på kritiken att de är för lama och att ett nytt förbund för lastbilsägare är på väg att bildas.

Åkeriägare tänker starta en egen branschorganisation eftersom de är missnöjda med Sveriges Åkeriföretags lama agerande. Det har åkeriägaren Håkan Alexandersson från Kungälv berättat tidigare.

Igår var han tvungen att sälja en lastbil för att betala räkningar.

Åsa Sköld från Sveriges Åkeriföretag svarar så här på kritiken:

- Det är ju jättetråkigt att höra att en före detta medlem (Håkan Alexandersson är medlem fram till årsskiftet/red) inte är nöjd. Vi kan säga att vi har ingen annan åsikt än Håkan Alexandersson i detta. Vi har en stenhård konkurrenssituation för våra åkeriföretag. Att som han behöver krympa sin verksamhet är alltid tråkigt.

Vad säger du om kritiken att ni inte är tillräckligt tuffa för att driva frågor för åkeriföretagen som drabbas av den osunda konkurrensen?

- Vi är helt medvetna om att det är en stenhård konkurrenssituation. Vi är en medlemsstyrd organisation och de frågor vi driver är medlemmarnas vilja. Genom att vara medlem kan man påverka de frågor vi driver.

Har ni haft några framgångar när det gäller att driva åkeriföretagens villkor?

- Absolut. Bara under senaste året har vi åtminstone framgångar med krav på klampning och krav på dokumentationer. Likaså samarbete med skatteverket och arbetsmiljöverket där kontroller kan göras på bättre sätt framöver.

Så ni är inte rädda för att få konkurrens från en konkurrerande åkeriorganisation?

- Absolut inte. Ju fler vi är som jobbar för branschen desto bättre är det.