Nevs har betalat alla skulder

1:03 min

Nevs har inte längre några skulder till borgenärerna. Biltillverkaren har betalat en summa på totalt 231 miljoner kronor.

– Det här innebär att Nevs inte längre har några skulder till borgenärerna, det skriver kommunikationschefen Mikael Östlund i ett pressmeddelande.

Totalt handlar det om 231 miljoner kronor, som blev kvar efter ackorduppgörelsen där Nevs fick skulderna nedskrivna med omkring 300 miljoner kronor.

Nevs köpte det mesta av Saabs konkursbo sommaren 2012, men hamnade snart i egna ekonomiska problem.

Bolaget, som de senaste månaderna presenterat flera stora kinesiska samarbetspartner, tog sig dock ur rekonstruktionen i april i år.

Enligt ackordet skulle den sista utbetalningen ske inom sex månader från det datum tingsrättens beslut vunnit laga kraft, dvs senast den 14 oktober.

Men Nevs har nu betalat skulderna i förtid.

– Det stärker oss att vara skuldfria, för att kunna fortsätta bygga relationer med industriella, finansiella och teknologiska partner som är viktiga för oss i arbetet att utveckla och implementera vår nya affärsplan, skriver kommunikationschefen.

I maj kunde Nevs presentera staden Tianjin och It-bolaget State Research Information Technology (SRIT) som nya strategiska delägare.

Investeringen från de nya delägarna har genomförts som planerat. Produktionsanläggningen i Tianjin, som kommer att bli Nevs andra fordonsfabrik med fokus på elbilar, är under uppbyggnad som ett komplement till Trollhättefabriken.