#flykt

Tusentals samlades på Götaplatsen för att välkomna flyktingar

Under parollen "Refugees welcome" samlades tusentals människor på Götaplatsen under onsdagskvällen. Se vårt bildspel.

Det förväntas så många deltagare till manifestationen att arrangemanget fick byta plats. Från Gustav Adolfs torg till Götaplatsen. 

Från scenen bjöds både musik och tal under kvällen. Det var framför allt politiker som talade, bland dom Gustav Fridolin (MP), Mona Sahlin (S), och Birgitta Olsson (FP). 

- Jag vill tacka för det otroliga engagemanget som Sverige står för men även lova att det bär vi nu vidare i politisk handling. Både för att säkerställa att Sverige är beredda att ta emot flyktingar och ge flyktingar en bra start och möjlighet att bygga sitt liv och driva att alla EU-länder tar sitt ansvar i den här krisen, säger Gustaf Fridolin inför demonstrationen.

Hur mycket mäktar vi med?

- Det är en liten bråkdel av flyktingarna som kommer till Europa. Förra året växte Sveriges befolkning med fyra tusendelar på grund av flyktingkrisen. Det klarar vi om hela Sveriges hjälps åt, men det funkar inte om det bara är några kommuner som ska bära ansvaret.

Som utbildningsminister, har du någon plan för hur skolan ska hantera det här?

- Vi ser en ökad segregation i skolan och det ställer särskilda krav när vi får många nyanlända. Vi har fått igenom en ny lagstiftning som garanterar en mer likvärdig start för nyanlända, vi kommer från nästa år kunna ersättningen till kommunerna. Så vi höjer både kraven för att ge en bra start till eleverna och se till att det finns bättre ekonomiska muskler, säger Gustaf Fridolin.

Initiativet till manifestationen på Götaplatsen kommer från bland andra Grön Ungdom.

- Det känns helt fantastiskt. Det känns som nu kanske vinden vänder och jag hoppas alla tar med sig budskapet härifrån, Caroline Bruseman, Grön Ungdom och en av initiativtagarna.

- Vi hoppas visa att samhällsdebatten inte handlar om volymer utan om människor. Människor som kanske dör på vägen till Sverige, fortsätter hon.

Tror du det kan ge förändring?

- Jag hoppas det, vi som hade turen att födas i Sverige måste ta vårt ansvar, säger Carolina Bruseman.

Folkhavet sträcker sig från Götaplatsen två kvarter ner på Avenyn. Över 20 000 personer på Facebook anmälde innan att de skulle delta men hur många som verkligen tog sig till Götaplatsen är svårt att uppskatta. Enligt en polisman på plats uppskattades antalet deltagare till mellan 8 000 och 10 000.

En del burop hördes när vissa politiker talade. Exempelvis Birgitta Ohlsson (Fp) och Mona Sahlin (S). Bakom buropen stod en grupp människor som menar att de politiker som nu står och talar samtidigt är politiker som varit med och stiftat lagar och regler som bidragit till flyktingkrisen.

- Politikerna har suttit vid makten länge och har kunnat göra mycket men har inte gjort någonting, säger Erik Gunn som var en av buroparna.