#flykt

Elisabeths fina gest till flyktingarna

0:33 min

Med hjälp av rosa gångstavar tog sig Elisabeth beslutsamt framåt längs med centralen. Människoödena hos dom som börjat nå Göteborg har nämligen berört henne.

Hon beskriver sig själv som en dam långt över pensionsåldern - men hon kämpade sig framåt av en särskild anledning.

På ryggen bar hon en mörk ryggsäck. I packningen dolde sig varma kläder och även något för dem allra minsta.

- En liten påse med godis finns däri ifall det skulle vara några barn som är med, säger Elisabeth.

Tyngden på hennes axlar blev aningen lättare rent fysiskt när hon lämnade ifrån sig godiset och kläderna. Psykiskt lättade det ännu mer berättar hon.

- Det är bara att tänka sig själv och sätta sig in i situationen. Lämna ens hemland och där man kanske har trivts väldigt mycket enbart för att komma till en helt ny plats, kanske till och med en ny världsdel. De behöver all hjälp de kan få, säger Elisabeth.

När hon får frågan om hon någonsin tvekat inför att hjälpa till viftar hon kvickt undan frågan och hyllar samtidigt invandringen till Sverige genom åren.

- Det är en självklarhet att hjälpa till. Sverige är fortfarande ett relativt rikt land. Och vi har haft väldigt stor nytta av invandrare tidigare. Det kom bland annat italienare för 50 år sedan och dem välkomnade vi väldigt. Nu kommer det andra människor som inget hellre vill än att leva i fred, säger Elisabeth.

Dagens samhällsklimat är dock tuffare för de som anländer berättar hon.

- Nu är gränserna mellan de som vill och de som inte vill ha hit mer folk mycket tydligare. Det fanns inte riktigt på den tiden, säger hon ståndfast i en syrlig passning till de som vill begränsa invandringen.