Få bilar ger långa väntetider hos Färdtjänsten

1:31 min

Väntetiderna hos Färdtjänsten i Göteborg har varit uppåt en timme den senaste tiden.

Det här beror, enligt Färdtjänsten, på att Taxi Kurir inte har de dryga 200 bilar tillgängliga som de enligt avtalet ska ha.


Väntetiderna är ett problem till och från säger Catarina Ahlquist ombudsman på Synskadades Riksförbund i Göteborg:

- Däremot har jag varit med ett par gånger när jag haft väldigt bråttom till jobbet, då jag har bokat frammetid, som man ska vara garanterad och ändå fått stå och vänta väldigt länge.

- Ibland har jag mötts av besked att de inte har en prognos när jag ska få en bil för att de inte har några bilar tillgängliga.

Är det ett stort samtalsämne bland dina kompisar och medlemmar?

- Det är ganska ofta att vi upptäcker att medlemmar blir sittande i vårt medlemsrum för att de inte vet när bilen kommer och extra otäckt kan det vara när man står ute och inte riktigt vet var man är någonstans.

Bengt Knutsson jobbar som tillfällig trafikchef på Färdtjänsten som beställer färdtjänst från privata bolag och han säger så här om väntetiderna:

- Sen två veckor har vi haft problem stora problem.

Exceptionella problem?

- Ja, så här har det inte varit förut och så här ska det inte vara, så det är stora problem.

Men avtalet som de har säger att Taxi Kurir ska ha 200 bilar för färdtjänst men det har de inte - eller?

- Nej, avtalet säger att drygt 200 bilar på en vanlig vardag och det har de inte, då man har så långa väntetider, då har de inte det.

Är det det du säger att det är så dåligt betalt att köra färdtjänst, så man försöker hellre få en annan körning där man tjänar mer?

- Det är en fråga du får ställa till Taxi Kurir varför det är på det sättet att de inte tar körningarna.

Thomas Andersson som är vd för Taxi Kurir i Göteborg säger i en kommentar till P4 Göteborg att de bland annat uppmanat sina åkare att ha bilar ute och dessutom ta färdtjänstuppdrag istället för att stå exempelvis vid hotellen och Centralen.