#flykt

Flyktingar i Köpenhamn får åka mot Göteborg

1:36 min

Flyktingarna i danska Rödby hamn och Padborg får åka vidare till Sverige, efter ett beslut från danska polisen.  Och flera av flyktingarna vill till Göteborg.

P4 Göteborgs reporter på plats berättar om trötta flyktingar som kommer gående till centralstationen i Köpenhamn. Många har färdats långa sträckor till fots och bär allt de äger i ett fåtal påsar.

Samtidigt försöker frivilliga stötta och hjälpa. En del köper tågbiljetter till flyktingarna och erbjuder mat och kläder.

Av de asylsökande som kommit till Danmark är det endast en bråkdel som väljer att stanna kvar och söka asyl i landet.  Runt 3 000 flyktingar har sedan i söndags kommit till Danmark, av dem är det omkring 400 som sökt asyl i landet, skriver det danska justitiedepartementet på sin hemsida, enligt Ritzau.

I ett pressmeddelande från danska Rikspolisen står det: "Polisen har bara begränsade möjligheter att hålla utländska medborgare som kommit till landet frihetsberövade. Många av dem önskar inte att komma i kontakt med myndigheterna och har ingen annan önskan än att fortsätta resan mot Sverige eller andra länder. Därför beslutade Rikspolisen sent på onsdagen att det inte längre är möjligt att hålla kvar de tusentalsmänniskor som i ögonblicket söker sig till Danmark"