Göteborgare vallfärdar till Mecka

1:37 min

I veckan så kommer drygt 300 göteborgare att vallfärda till Mecka för den årliga pilgrimsfärden Hajj. Miljoner människor tar sig varje år till Mecka som är Islams heligaste plats.


Maria Nasir från Hjällbo ska åka för första gången och så här några dagar innan resan är det många känslor som väller upp:

- Man blir rädd för vi gör alla många fel saker i sitt liv.

Besöket till Mecka är en tid för bikt och ånger. Maria är därför lite orolig över om hon kommer få förlåtelse för sina synder. Hennes väninna Kalsoom Kaleem bor ett stenkast ifrån Maria och genomförde sin pilgrimsfärd för två år sedan. Hon har listat tips till Maria för att lugna och förbereda henne på hur resan ser ut.

- Nummer ett är att man gör det för Guds skull inte för någon människas skull, eller att man blivit rik.

Pilgrimsresan till Mecka kostar i runda slängar 40 000. Kalsoom trycker på att det måste vara Halalpengar, det vill säga rena pengar som en har tjänat i hop ärligt. Dom resande är borta i tre veckors tid och får promenera mycket. Därför uppmanar hon dom som ska åka att träna för att klara av resan rent fysiskt.

- Jag började träna en ganska bra tid innan och byggde upp min kondition. Där promenerar man mycket, så det är väldigt krävande.