Förslag: Körkort för fyrhjulingar

2:21 min

Rattfylla, avsaknad av hjälm och barn i olycksstatistiken ligger bakom det nya förslaget från Transportstyrelsen.

I takt med att fyrhjulingarna blivit allt mer populära har även olyckorna ökat. Bara de senaste dagarna har två personer, mist livet i olyckor med så kallade fyrhjulingar.

– Vi är lite oroade för att vi ska ha en fortsatt ökning av olyckorna, så tanken är att det ska leda till ökad säkerhet och mindre olyckor, helt enkelt, säger Olof Stenlund, projektledare på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen tror att en lösning kan vara att öka kraven på förarna.

– Alkohol i blodet och avsaknad av hjälm är inte ovanligt. Dessutom förekommer barn i olycksstatistiken, säger Olof Stenlund.

Fyrhjulingen är ett arbetsredskap som blir allt vanligare, särskilt på landsbygden, men fordonet verkar också ha blivit en leksak för barn under 15 år. Och i takt med att allt fler sådana fordon används så ökar också antalet olyckor.

Statistik från Socialstyrelsen visar att 40 procent av de som skadas är barn under 15 år.

– Om du till exempel kör för fort på en liten skogsväg och hamnar i diket. Då välter den väldigt lätt. Blir man då klämd under en fyrhjuling som väger 400 kilo, då kan man ju inte andas. Man blir helt enkelt ihjälklämd, säger Olof Stenlund på Transportstyrelsen.

Tillsammans med föreningen Säker skog presenterades ett nytt förslag på Tylösandsseminariet, där de vill kräva körkort för alla typer av fyrhjulingar.

– Det är svårt att få in allt som behövs i förarbevisutbildningen. Dessutom täcker den bara de fyrhjulingar som är registrerade som terränghjulingar. Nu kan man registrera fyrhjulingar i en rad olika fordonsslag. Det fiffiga med den här idén är att det kan täcka alla fyrhjulingar, oavsett hur de är registrerade, säger Olof Stenlund.

Tomas Gullberg på föreningen Säker skog har i flera år utbildat inom röjsåg och motorsåg. Han tror att det inom några år kommer att vara lika självklart att ta fyrhjulingskörkort som det blivit att ta motorsågskörkort.

– Det är faktiskt fler som omkommer på en fyrhjuling än som omkommer med motorsågen i handen, säger han.