Göteborgare hjälparbetar i Ungern

1:26 min

Antalet flyktingar som försöker ta sig in i Ungern via Serbien ökar hela tiden. En av dom som sett de stora flyktingströmmarna vid gränsen är Mustafa Mohammed från Göteborg.

När Mustafa Mohammed såg om flyktingkrisen på nyheterna bestämde han sig för att göra en insats:

- Det är tusentals flyktingar som tar sig förbi den serbiska gränsen här i Ungern. Jag hittade en en grupp på Facebook där dom sa till mig att kontakta folk som redan befann sig på plats. Och de i sin tur sa till mig att åka ner. Så nu är vi ett team på 15 personer från hela världen här, säger han.

De senaste månaderna har antalet flyktingar som tar sig in i Ungern via Serbien ökat kraftigt. Hittills i år har över 50.000 flyktingar nått Ungern, de flesta från Syrien, Irak och Afghanistan.

Nu har Ungerns regering beslutat att stänga hela gränsen mot Serbien med ett fyra meter högt stängsel då man anser att trycket från invandringen har blivit för stort mot landet. Från och med i morgon skärper man flyktinglagarna och det kommer då bli betydligt svårare att ta sig in i landet.

Förutom att bistå med mat och vatten till flyktingarna, arbetar Mustafa också som tolk då han översätter till både arabiska och persiska.

Och vad säger då flyktingarna när de möter Mustafa? Ja, efter att ha kunnat passera fritt genom länderna, från Grekland ända upp till Ungern, undrar dom allra flesta en enda sak:

- De frågar varför poliserna står vid gränserna, varför de måste sätta sig i bussarna och varför de inte tillåts promenera vidare till de andra gränserna, berättar Mustafa Mohammed som under tisdagen kommer lämna Serbiska gränsen.