Peo, vit man med röd skjorta och kort ljust hår tittar in i kameran och ser ledsen ut. Ina, rasifierad kvinna håller upp en kopp kaffe och tittar in i kameran och ler. Foto: Ylva Nilsson/SR.
Peo är sur som ättika. Foto: Ylva Nilsson/SR.

Ättiksinläggning - simpelt men präktigt?

Ina Lundström levererar varje vecka någon matnyttig tanke kring vad vi äter eller det som på något sätt rör maten i våra liv. Denna gång handlar det om inlagd mat.

Inlagd mat är ingen nyhet, men en nyhet kanske är att det är mycket enklare än man tror. Ina Lundström från tidningen Hunger tror dock att fler fått upp ögonen för inlagd mat, speciellt i hipstersvängarna.

– Jag tror att folk är onödigt rädda för den här inläggningen, och den anses vara väldigt präktig. Det präktigaste man kan göra är att stå hemma och skrubba västeråsgurkor och lägga in dem, menar Ina Lundström.

Med hipstertrenden har mycket som tidigare ansågs krångligt eller avancerat fått nytt liv, och det är inte alls så svårt som det låter.

– Det är lika lätt som ett, två, tre. Alltså en del ättika, två delar socker, tre delar vatten, det är grunden.

När grunden är klar är det bara att slänga i det man vill ha smak av, och såklart det som ska bli inlagt, t.ex. rödlök, majrova eller pumpa tillsammans med kryddor eller andra smaksättare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".