Sjukt roligt på hygienveckan

2:33 min

Tvätta, tvätta, liten hand. Bort med smuts och bort med sand sjunger barnen till Blinka lilla stjärnas melodi i Slottsskogen. Årets hygienvecka står åter för dörren.

Ja, nu är hygienveckan här igen. Och där ligger fokuset på att framför allt barn ska få lära sig hur viktigt det är att nysa i armvecket och tvätta händerna. Skratten och sången hördes lång väg innan motionärerna som joggade i Slottsskogen nådde fram till lekplatsen Plikta där ett hundratal barn i reflexvästar och overaller befann sig.

Vissa blåste såpbubblor, andra lämnade handavtryck på canvastavlor i grönt, rött, blått och gult efter att först ha doppat händerna i färg. Ytterligare några hälsade på handen Sture, men först sedan barnens händer varit ordentligt tvättade. 

- Så här ska man fånga in nysningen, säger ett barn och visar demonstrativt.

För annars kommer man att bli sjuk fortsätter han att berätta. Och dessutom finns ju risken att smitta andra.

- Man ska inte nysa på en kompis, fyller en flicka i.

Kampanjen för bättre hygien drog i gång 2011 i Sverige, ett par år efter att danskarna börjat 2009. Hygiensjuksköterskan Marianne Bengtsson berättar att färre barn har insjuknat sedan kampanjen infördes.

- Vi har sett att en effekt av att jobba med barn, föräldrar och pedagoger resulterat i en något mindre sjukfrånvaro. 

Men vuxna i all ära så var det faktiskt dom små som lärde sig allra mest den här dagen. 5-åriga Ebba Fogelström lärde sig att det är viktigt att tvätta händerna.

- Det är för att man ska få bort alla baciller. Annars blir man sjuk. Det är inte alls roligt, säger Ebba Fogelström.