Jan Westin

Alla spindlar är giftiga - men inte farliga för det

1:42 min

De förgiftar sitt byte, bygger fällor och kan ibland både hoppa, gå på vatten och flyga. Spindeln är för många ett obehagligt djur, trots att de oftast är ofarliga.

Det som kännetecknar spindeldjur är bland annat att kroppen är uppdelad i två delar, de har åtta ben och de spinner nät eller använder sig av spindeltråd. Alla spindlar är rovdjur och äter oftast insekter av olika slag, där de använder sig av sin spindeltråd för att dels fånga och dels hålla kvar bytet tills de kan äta det.

– Spindlar kan inte tugga utan de kan bara äta flytande föda. De fångar en insekt och förpackar den i lämpligt fodral. De kan spruta in enzymer som löser upp den så att det blir en proteinsoppa som spindeln kan suga i sig, säger Jan Westin, zoolog vid Universeum.

Även om alla spindlar är giftiga räcker giftet inte så pass långt att det skadar människor, det handlar mer om att kunna döda det byte de fångat in. Ofta använder sig spindlar av spindeltråd för att väva nät eller för att kapsla in sina byten för att senare äta dem. Om spindeltråd hade varit lika tjock som en tumme är det troligt att den skulle kunna stoppa en jumbojet.

Många är rädda för spindlar, hälften av alla kvinnor och en tiondel av män uppger att de är rädda för just spindlar. Sen finns det de som har dem som husdjur, och då är det först och främst fågelspindlar det handlar om. Men man kan bota sin spindelfobi.

– På Universeum så samarbetar vi med ett antal psykologer då som kommer hit då med människor som är paniskt rädda för olika typer av djur. Och de lyckas alltid bota dem, säger Jan Westin.