Tjörnpartiet kräver folkomröstning om nedläggningshotade skolor

1:22 min

Förslaget som innebär att Bleketskolan och Långekärrs skolan läggs ner väcker starka reaktioner på Tjörn. Tjörnpartiet har nu lämnat i en motion om folkomröstning i frågan.

Förslaget innebär att Långekärrs grundskola med tillhörande förskola och Blekets högstadieskola läggs ner och att uppdelningen på samtliga skolor görs om till förskoleklass till sexan respektive årskurs sju till nio.
Barn- och utbildningsförvaltningen räknar med att kunna spara runt nio miljoner kronor per år på att lägga ner skolorna.

- Det är en droppe i havet, säger Gert Kjellberg, grundare av Tjörnpartiet. Man får prioritera kärnverksamheten. Skolorna måste ju fungera, annars fungerar ju inte kommunen.

Tjörnpartiet har nu lämnat in en motion om folkomröstning i frågan. 

- Jag vet att många politiker i partier som säger sig stå bakom den här nedläggningen lovade dyrt och heligt innan valet att de inte skulle göra det, säger Tjörnpartiets Gert Kjellberg. Så jag tror att det är det bästa för alla politiker på Tjörn att göra en folkomröstning så får folket säga sitt.

Och han får stöd av Benny Halldin som är ordförande för Socialdemokraterna på Tjörn. Han tycker att den politiska majoriteten borde ha varit tydligare innan valet med att de kunde tänka sig att lägga ner skolor. Men den kritiken har Björn Möller som är moderat ordförande i barn- och utbildningsnämnden på Tjörn har svårt att förstå.

- Jag har inte så mycket förståelse för att man ska sitta i orubbat bo oavsett vad som händer under en fyraårsperiod, säger han. Det kan ju inträffa alla möjliga saker och då kan man ju inte säga att 'det sade vi inte innan valet så nu kan vi inte göra någonting'. De resurser vi har att fördela måste vi använda på ett så bra sätt som möjligt och då måste man ju prioritera.

Färre skolenheter innebär att de resurser som finns kring kärnverksamheten kan optimeras i högre grad vilket torde leda till högre kvalitet och lägre kostnader.

Frågan om skolornas vara eller icke vara kommer att behandlas i kommunstyrelsen förste oktober.