#flyktvägen

Pappan tvingas tillbaka med sin sjuke son

1:41 min

Småbarnspappan Aban flydde med sin sexårige hjärtsjuke son Kasim undan IS i hopp om att sonen ska få hjälp i Sverige. Efter en dramatisk flykt genom Europa krossades drömmen i Ungern.

Aban visar det färska ärret på sexårige Kasims bröst. Kasim föddes med ett svagt hjärta och har opererats fem gånger sen födseln. Ingen läkare i Irak har kunnat hjälpa Kasim mer än med tillfäliga operationer. Efter att terrorgruppen IS tagit över stora delar av det område i norra Irak som Aban kommer ifrån, flydde han med sin son mot Sverige. En resa som tagit månader.

Som många andra stoppades Aban i Ungern, där han tvingades lämna sitt fingeravtryck. Skulle han fortsätta till Sverige och söka asyl här, skulle han sannolikt ses som ett Dublinärende, och skickas tillbaka till Ungern. Den senaste tiden har Dublinförordningen diskuterats på flera ministermöten mellan EU-länderna eftersom det ställer till problem för människor på flykt. Och för några veckor meddelade Tyskland att man tänker frångå Dublinförordningen och låta flyktingar söka asyl där ändå. Men beslutet gällde bara syrier. Enligt irakiske Aban så väntar han och många andra flyktingar på att undantag ska kunna göras för även dom.