#flyktvägen

Därför gör vi reportageserien om #flyktvägen

Många flyktingar söker sig just nu till Sverige och till Göteborg. Fram till den 30:e september sänder vi historierna bakom några av dessa människors flykt. 

En mamma flyr över Medelhavet och genom hela Europa med sina tre små döttrar och en ettåring i famnen. En ensam tonårspojke lämnar flyktinglägret i Jordanien för att börja ett nytt liv. En pappa flyr från ett IS-kontrollerat område i Irak för att finna vård åt sin hjärtsjuke son.

Den senaste veckan har vi mött ett stort antal människor på flykt. De kommer ofta bara med kläderna de har på sig. Med en ryggsäck och en plastkasse i handen. Det är människor på flykt från krig, förföljelse och en vardag av våld i Mellanöstern och Afrika.

Människor som lämnat hopplöshet och skräck bakom sig, för att starta ett nytt liv i Europa. En del ser sitt hopp i Göteborg. Det är skakande historier som sällan är den andra lik. Det är historier med både bra och dåliga slut. Historier som ibland kan vara svåra att ta in.

Många svenskar engagerar sig nu för att hjälpa flyktingar genom att skänka pengar, mat, vatten och hygienartiklar. På Göteborgs station står frivilliga och välkomnar flyktingar som kommer trötta och utsvultna. Ett lika stort engagemang kan man göra genom att enbart lyssna på deras historier. Lyssna och försöka förstå flyktingarna som av olika skäl rest mot Göteborg. Som i framtiden kommer vara våra grannar, medlemmar i föräldragruppen på förskolan och medpassagerare på spårvagnen.

Med start i dag börjar vi publicera dessa människors berättelser. Vi hoppas att det ska hjälpa oss förstå omvärlden bättre. Att bättre förstå vad som händer just nu i Europa. Under den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget.