Garaget ger unga jobb

1:35 min

Nyöppnade Garaget i Västra Frölunda, som erbjuder biltvätt, däckbyte och däckhotell, hoppas kunna minska arbetslösheten i Göteborg. 

De som tvättar bilar och byter däck är nämligen arbetslösa ungdomar.

– Det är väldigt kul, man får ta eget ansvar, säger Jonathan som är en av de sex ungdomar som hittills har fått praktikplats på Garaget. Man känner sig behövd, det är viktigt. Det är väldigt givande.

Lokalerna vid en bensinstation har fixats till för att passa ändamålet. Stora presenningar har hängts upp för att vattnet från tvättanläggningen inte ska skvätta på de som byter däck. Just nu håller de på att montera liften som de ska använda när de byter däck.

I Göteborg finns nära 3500 arbetslösa ungdomar idag. Garaget är ett samarbete mellan stadsdelen Västra Göteborg och den idéburna organisationen Reningsborg vars mål är att hjälpa människor till bättre livsvillkor och för Nicklas Sandgren som är platschef är det inspirationen.

- Vad är det som gör skillnad? Kan man få ungdomar att bli anställda och få tjäna egna pengar kan de bygga sina liv kring det, säger han. Det tror vi på.

Förhoppningen är att det här ska bli ett socialt företag och att praktikplatserna ska övergå i riktiga jobb. Det första redan om två månader hoppas Niclas Sandgren. Och den tjänsten är alla här intresserade av. Jonathan hade varit arbetslös i åtta-nio månader när han fick praktikplats på Garaget och han vill inte tillbaka dit. För ungdomar är arbetsmarknaden extra tuff, tycker han.

- Den fungerar inte som den ska. Gymnasiet är inte för alla och har man inte gått gymnasiet är det väldigt många dörrar som är stängda, säger han. Så det är fint att se att sådant här händer.

Vad hoppas du nu?

- Heltidstjänst i höst, hoppas jag på.

 Du hoppas blir den första anställda?

- Ja, blir jag inte det får jag bli den andra. Någon av de två.